Petak, 13 Lipanj 2014 11:24

Vraćanje Požege u zaboravljenu prošlost

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ORGANIZIRAN SREDNJOVJEKOVNI SAJAM U POŽEGI -

POŽEGA – Povratak u prošlost, povratak čak u srednji vijek, u vrijeme vještica, heretika, marljivih benediktinaca, skromnih franjevaca, velikaša i njihovih utvrda, različitih bolesti i liječenja, trubadura, vitezova i princeza, zaboravljenih priča koje su nam željeli ispričati organizatori Srednjovjekovnog sajma. Sajam je postavljen na Trgu sv. Terezije i ulice Dragutina Lermana, a na brojnim štandovima organizirane su brojne radionice, tečajevi, proizvodnja i prodaja unikata, suvenira, ručnih radova.
Sajam je u društvu Srednjovjekovnih dama otvorio zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić – Evo ovdje ćemo danas prikazati nešto po čemu mi možemo biti prepoznatljivi, a ovo je sinergija osnovnih i srednjih škola, muzeja, turističke zajednice koja nam pokazuje ono što promoviramo cijelo vrijeme, „Vratimo Požegu Požežanima“, jer oni najviše vole svoj grad i najviše za njega mogu napraviti.
-Srednjovjekovnim sajmom želimo oživjeti i napokon vratiti srednji vijek u prenesenom smislu u Požegu. Tijekom srednjeg vijeka Požega je bio značajan grad kako u ovom dijelu Hrvatske, tako i u cijeloj Europi. Mislim da smo rijetki grad koji u samom centru ima ostatke starog grada. Cilj nam je promovirati Požegu i stari grad, podučiti mladu djecu da srednji vijek nije bio tako taman i mračan kako se smatra – istakla je Marijana Matijević iz Povijesnog društva Požega, koja je najavila Srednjovjekovnu bolnicu koja će prikazati Srednjovjekovne bolesti, organizaciju više predavanja sa temom srednjeg vijeka, radionice Srednjovjekovne numizmatike, keramike, heraldike i kaligrafije te organizirane tečajeve glagoljice, staroslavenskog i latinskog jezika.
Na nekoliko štandova članovi Udruge Paukova mreža organizirali su prodaju svojih uradaka, ručnih radova, modnih dodataka, nakita, suvenira te organizirali radionicu oslikavanja tekstila.