Nedjelja, 15 Lipanj 2014 16:37

Najbolji kulen OPG-a Bucić iz Orahovice

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

34. POŽEŠKA KULENIJADA DONIJELA NOVOG ŠAMPIONA  -

POŽEGA – Najstarija hrvatska kulenijada, održana u Požegi po 34. puta donijela je i ovogodišnjeg šampiona, a to je zaslužio kulen OPG Ivana Bucića iz Donje Pištane kraj Orahovice. Među 28 uzoraka ove godine što je najmanje do sada na požeškoj kulenijadi, našli su se kuleni iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Brodsko- posavske i Požeško-slavonske županije. Kulenijadu je organizirala Turistička zajednica uz pokroviteljstvo grada Požege i tjednika Kronika požeško-slavonska. IMG 0700Ocjenjivački sud pod predsjedanjem Ferdinanda Trohe, dipl. inž. prehr. tehnologije istakao je da su ovogodišnji kuleni bili dobre kvalitete unatoč teškoj godini za kulenare, koja ih je u ovoj generaciji kulena pratila od početka. Toplo vrijeme u trenutku nastanka kulena, blaga zima, prevlažno proljeće, što je vjerojatno razlog i manjeg broja prijavljenih natjecatelja, obzirom da mnogi kulenari nisu bili zadovoljni svojom kvalitetom te ove godine nisu niti donijeli svoje uzorke. – No ovi koji su hrabro donijeli kulene na natjecanje odlično su savladali tehnologiju i pravi su majstori kulena – pohvalio ih je župan Alojz Tomašević na svečanosti proglašenja pobjednika.
- Mi imamo pravo obiteljsko imanje na kojemu radimo svi iz obitelji, samo uzgajamo hranu za svinje, imamo i svoju mješaonu hrane, sami uzgajamo svoje svinje, švedski i njemački landras u dužem turnusu, za proizvodnju kulena odvajamo samo one tovljenike koji su u tovu bili 18 mjeseci i dosegnu težinu preko 270 kg, a treću turu smo imali i oko 320 kg. IMG 0902Do sada smo dobivali jako srebro na nekoliko kulenijada, a ove godine zlato u Jagodnjaku, a dvostruko zlato i šampionsku titulu ovdje u Požegi. Ove godine proizveli smo oko tone kulena i sve uspijemo prodati na kućnom pragu, samo nešto šaljemo na more. Prodamo i sve kobasice, slaninu, šunku a najbolje danas idu čvarci koji su prodani prije nego što ih proizvedemo – kaže najstariji Bucić, koji je nezadovoljan sa silnom administracijom koja im priječi gradnju novog pogona i povećanje kapaciteta proizvodnje. - Pet godina ganjamo građevinsku dozvolu i do sada smo potrošili 100 tisuća kuna za papire. Evo tek sada smo počeli radove i salili prvu ploču. U novom pogonu sve zrenje kulena odvijat će se u podzemnim prostorijama, uz klimatizaciju ali uz daleko manji utrošak energije. Proizvodnju i svinja ali i kulena i ostalih suhomesnatih delicija sigurno ćemo udvostručiti.
Zlatne medalje dobili su još Josip Žabčić iz Korije, Slađan Novosel iz Gata i Neven Mlađen iz Cernika, kojima je priznanja uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Najbolji kulen iz Požeštine ove godine je bio od Antuna Cidera, koji je ocijenjen visokim srebrom. – Dobivao sam ja na ovoj kulenijadi i zlatne medalje, ali ove godine zadovoljan sam i ovim najjačim srebrom. Puno mi to znači, iako ja proizvodim samo 100-njak kulena. Nešto prodam po preporuci, nešto poklonim prijateljima i ostalo pojedemo na obiteljskim feštama, a ja sam zadovoljan da se financijski pokrijem da slijedeće godine opet proizvedem nove kulene – kaže Antun Cider, majstor amater iz Požege, koji pomno bira meso od kojega proizvodi kulen.
Devetnaest uzoraka ocijenjeno je kao srebrno, a ostali su dobili brončane medalje. Uz svečanost za nagrađene organizirana je i degustacija kulena za građanstvo grada Požege koje je na fešti od kulena zabaljao tamburaški sastav Bisernica