Nedjelja, 15 Lipanj 2014 15:53

Najbolji fiš skuhao Vinko Smoljanac iz Vrbja

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

8. PLETERNIČKA FIŠIJADA KRAJ ORLJAVE DOVELA 59 MAJSTORA FIŠPAPRIKAŠA -

PLETERNICA – U sklopu Lipanjskih dana amaterskog stvaralaštva LIDAS, u Pleternici se po 8. puta održala i Fišijada u organizaciji Udruge Pleternički Čoraci i grada Pleternice. Ove godine je bila međunarodnog karaktera jer su na fišijadu došli i gosti iz Mađarske iz Grada Kimle, članovi HKUD Konoplje koji nastupaju na smotri folklora u Pleternici,a među njima ima vrsnih fiš majstora.
Na ovogodišnjoj Fišijadi uz Orljavu u kuhanju ribljeg fiš paprikaša okušalo se 59 natjecatelja. Sunčan i lijep dan pogodovao je i okupljanju velikog broja, preko 1.500 građana, kako na samom natjecanju, a još više pod šatorima lokalnih ugostitelja koji su za sve goste osigurali dovoljno fiš paprikaša i sve cjenjenije delicije, pečenog šarana na rašljama. Od organizatora su svi natjecatelji dobili po 2,5 kg ribe, a sve ostalo, najviše male tajne majstora kuhanja i kvalitetne začine morali su donijeti sami. Pleterničku fišijadu svečano je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.
Odlukom tročlanog stručnog žirija, prvo je mjesto osvojio već okušani i nagrađivani fiš majstor Vinko Smoljanac iz Vrbja. - Prva mjesta osvajao sam na fišijadi u Požegi, bio sam prvak i Brodsko-posavske županije, državni prvak. Uvijek sam među prvima. Cijeli život kuham. Majka mi je sa Save i ja sam se tu rodio pa eto i ne čudi što volim kuhati fiš. U kuhanju se natječe i moja kći, a od prošle godine i sin – rekao je Vinko pojašnjavajući kako za dobar fiš čovjek mora imati prvorazrednu papriku pa on svoju uvijek nabavlja iz Baranje. - Sve je stvar okusa i fiš se stalno mora kušati, dodavati sastojke i popravljati okus. Na fišijadama se i zabavljam, sretnu se i prijatelji - dodaje Vinko. Drugo mjesto osvojio je Pavo Križan iz Velike Kopanice, stari fiš majstor koji je i prošle godine nagrađen kao najstariji fiš majstor a treći je domaći natjecatelj Tomislav Milković, mladi fiš majstor iz Blacka, koji se već okitio priznanjima i na požeškoj fišijadi. Na štandu Pleterničkih Čoraka odličan je bio i šaran na rašljama, a nastavak fešte potrajao je do dugo u noć, a za zabavu brinuli su se na glavnoj pozornici Tamburaški sastav Posegana iz Požege.