Utorak, 01 Srpanj 2014 12:46

U prvoj godini 200 sati programa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽENA PRVA GODIŠNJICA POSTOJANJA POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA -

POŽEGA - Povijesno društvo Požega obilježilo je prvu godišnjicu svoga postojanja i djelovanja prigodnim programom u Katoličkoj gimnaziji. Prema riječima predsjednika Gorana Đurđevića, društvo je osnovano iz ljubavi prema zavičaju i povijesti, a na inicijativu nekoliko mladih entuzijasta koji su dalje željeli proučavati tu povijest i približiti ju građanima.

Već u prvoj godini djelovanja društvo je vrlo uspješno organiziralo 25 različitih događanja. - Bilo je to više od 200 sati programa, mogli bi reći kako je svaki drugi dan bila jedna od naših aktivnosti. Zadovoljni smo i jer smo ostvarili suradnju s 40-ak udruga, ustanova, institucija, klubova i medijskih kuća. Preko 2.300 ljudi posjetilo je naša događanja u ovoj godini i smatram da su to sve brojke na koje možemo biti izuzetno ponosni – istaknuo je Goran.

Kako je obilježavanje godišnjice društva održano na isti dan kada se IMG 2862obilježavala i 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata tom prigodom uzvanicima je prikazan kratki film o događajima iz tog razdoblja. Među brojnim gostima i prijateljima društva bio je i gradonačelnik Požege Vedran Neferović koji je društvu čestitao prvu obljetnicu postojanja te zaželio uspješan nastavak rada i dalje uz obećanje pronalaska prostorija za rad koje društvo trenutno nema.

Ovom prilikom dodijeljene su i nagrade učenicima i studentima koji su sudjelovali na natječaju Povijesnog društva pa je tako nagradu za rad „Požega Slavonska Atena“ dobio učenik Osnovne škole Antuna Kanižlića, Karlo Maček sa svojim mentorom Ivanom Šumigom. Antun Tonko Jakobović sa mentoricom Jelenom Gložinić dobio je nagradu za rad „Paleodemografski pristup problemu lokaliteta Ivandol-Njive“, a Marta Bilandžija i Dražena IMG 2864Ćušković s mentorom Krešimirom Škuljevićem dobile su nagradu za rad „Barun Franjo Filipović i oriovački kotar“. Studentica Katarina Dimšić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dobila je nagradu za rad „Prele i predenje u Požeškoj kotlini“.

Dodijeljene su i nagrade za dječje likovne radove, a dobili su ih učenici osnovnih škola Jakov Dokić, Marta Morvaj i Ema Ester te je potom otvorena i izložba likovnih radova na temu povijesti Požege u hodnicima Katoličke škole.
Nakon dodjele nagrada najuspješnijim učenicima i studentima Povijesno društvo je dodijelilo i zahvalnice za suradnju i pomoć te partnerstvo na aktivnostima i projektima tijekom prve godine djelovanja. Zahvalnicu je dobio i tjednik Kronika požeško-slavonska te se ovom prilikom zahvaljujemo Povijesnom društvu Požega i uz čestitke na uspješnoj prvoj godini djelovanja, želimo im još uspješniji nastavak rada u budućnosti.