Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 10:09

Ljubičasta boja nije zauzela znatne površine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LAVANDA JE POLAKO UŠLA I NA POLJA ZLATNE DOLINE  -

Od prije nekoliko godina plodna polja Požeštine krasi i ljubičasta boja lavande. To su površine koje je na svom imanju u Požeškoj Koprivnici posadila Katica Kristić iz Pleternice. Odlaskom u mirovinu sa radnog mjesta službenika Hrvatskih šuma na kojemu je provela 36 godina tražila je i razmišljala čime bi se mogla baviti. Došla je lavanda kao ideja, nešto novo na ovom prostoru, nešto što se činilo kao izazov, a mogla je u potpunosti iskoristiti roditeljsko imanje koje je imala u Požeškoj Koprivnici. IMG 9697– Zasadili smo prve površine sa lavandom, a sve o lavandi naučila sam iz literature i na internetu, ali i od drugih uzgajivača s kojima smo došli u kontakt. Posadili smo budrovku, hibrid lavande, te nekoliko stotina grmova angustifolie, prave lavande. Prve godine smo zaista uživali u obradi, ručno smo je okopavali i sve odradili u pravoj ekološkoj proizvodnji. Iako se treba čekati tri godine da se može početi sa prvom žetvom, mi smo već druge godine imali prvu žetvu, a sve smo brali ručno – priča Katica, koja je i dalje zaljubljena u lavandu, ali sada već i u ozbiljnu proizvodnju koja je nastala od lavande u ovih pet godina.
- Ubrzo smo shvatili da od prodaje cvjeta na veliko nema velike koristi, pa smo odmah odlučili ići na preradu. Napravili smo manji destilator i počeli s proizvodnjom ulja od lavande. Sušim cvjetove i pakujem u mirisne vrećice, a sama proizvodim i sapun, kreme od lavande, ulje za masažu, ali i liker od lavande – kaže Katica koju sada već dvije godine susrećemo na svim sajmovima i manifestacijama u županiji gdje prodaje svoje proizvode od lavande. Još uvijek ne može postići dobru cijenu jer je kriza među stanovništvom, no ona ne odustaje od lavande.
LAVAMDA01Prije sedam godina svoju prvu lavandu na čak dva hektara zasadio je Marko Markanjević iz Brestovca, zaposlen kao medicinski tehničar u Hitnoj službi u Požegi, ocjenjujući da se uz posao može baviti uzgojem lavande. Ubrzo je shvatio da bi uzgoj bio dohodovan da mora napraviti svoju destileriju, jer je zapravo na iole dobroj cijeni jedino ulje od lavande. Sva ostala prodaja cvijeta na veliko nije donosila ili samo slabu zaradu. – Po nabavljenim nacrtima i uz moje sugestije napravio mi je manju destileriju jedan majstor. Nisam naišao na dobro tržište, slaba je prodaja lavande, a ove godine zbog velikih kiša nasadi lavande nisu niti u najboljem stanju, pa zbog toga odustajem od toga posla – pomalo razočaran kaže Marko iako mu se u početku ovaj poduzetnički pothvat činio dobar i isplativ.
LAVAMDA02Nešto površina lavande zasadila je i Učenička zadruga Cucurbita u brestovačkoj osnovnoj školi, no kod njih nije dohodovnost prvenstveni cilj, nego rad učenika i stvaranje novih proizvoda, pa će njihovi nasadi zasigurno ostati u budućnosti.