Četvrtak, 21 Svibanj 2015 16:13

Pristiglo 90 uzoraka vina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

8. MEĐUŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE VINA U KAPTOLU -

 KAPTOL – Udruga vinogradara vinara i voćara općine kaptol po 8. puta organizirala je Županijsko ocjenjivanje kvalitete IMG 9887vina, koje je od prošle godine i međužupanijsko i međunarodno, jer osim vina iz Požeško-slavonske županije na ocjenjivanjem dolaze i vina iz Mađarske županije Somogy, vinske udruge s kojom kaptolački vinari imaju prijateljske odnose.

Ove godine bilo je najmanje uzoraka u odnosu na prošle godine, tek 80 uzoraka iz naše županije i deset uzoraka iz Mađarske. – Ove godine došlo je tek 90 uzoraka, što je svakako odraz loše prošle godine, i to što još vina nisu dosegla kondicije koje trebaju da budu za konzumaciju. Vina prošlogodišnjih berbi još su u doradi – istakao je predsjednik Udruge Ferda Novak.

Vina je ocjenjivalo 8 ocjenjivača u dvije ocjenjivačke komisije pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravke Premužić. – Svi znamo kakva je godina bila, mogla su vina biti i puno lošija u očekivanjima. Neka su me iznenadila u postignuću i konačnom rezultatu. Vinogradari su imali tešku godinu i puno IMG 9889su se trudili da išta poberu i čuvati to grožđe. Proces u podrumima je bio težak i dugačak i zato me iznenađuju postignuća nekih koji su uspjeli napraviti kvalitetna vina.

Proglašenje rezultata, dodjela šampionskih titula, zlatnih, srebrnih i brončanih priznanja Udruga vinara će organizirati 6. lipnja na svečanosti ispred vinskog podruma udruge.

Tekst/foto: Vladimir Protić