Utorak, 19 Svibanj 2015 11:56

Pokazna vježba s evakuacijom učenika škole

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VELIČKI VATROGASCI OBILJEŽILI MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA -

VELIKA – Obilježavajući mjesec svibanj – Mjesec zaštite od požara, vatrogasci DVD velika izveli su pokaznu vježbu gašenja i evakuacije. Kako i njima uvijek treba vježbe, tako i na mjestima gdje se okuplja puno osoba treba vježbati za slučaj opasnosti, pa je logično za predmet vježbe izabrana OŠ Ivana Gorana Kovačića. Nakon ne najavljenog znaka za požarnu opasnost sirenom započela je evakuacija učenika u školi, a nakon 5 minuta na simulirani požar u kotlovnici već je došlo prvo vatrogasno navalno vozilo s šest vatrogasaca koje je pristupilo gašenju. Ubrzo je stiglo i drugo navalno vozilo s dodatnom posadom vatrogasaca i sve je bilo pod kontrolom.

- U 12,30 smo dobili dojavu da se dogodio požar u kotlovnici u školi. Djeca su evakuirana već kada smo mi došli, tako da smo mogli odmah krenuti navalom na kotlovnicu s pjenom, te vanjskom navalom na krovište zgrade zbog širenja požara. Djelovali smo kombinirano unutarnjom i vanjskom navalom, a koristili smo i dobiveno navalno vozilo Mercedes iz Tirola čiju mogućnost i efikasnost smo i dodatni pokazali učenicima i mještanima Velike. U akciji je sudjelovalo 11 vatrogasaca i dva navalna vozila - istakao je zapovjednik DVD Velika Dejan Matijević koji dodaje da minimalno svake godine izvedu dvije pokazne vježbe u koje uključuju i tri manja DVD iz naselja općine Velika, Toranj, Trenkovo i Biškupce.

Pokaznu vježbu nadzirali su i djelatnici Područnog ureda DUSZ koji su izrazili pohvalu vježbe. - Danas smo imali priliku svjedočiti kombiniranoj vježbi u OŠ u Velikoj, gašenja požara u kotlovnici koje je uspješno izvelo središnje društvo DVD Velika. Bez posebne najave na znak sirene izvedena je brza i uspješna evakuacija učenika i nastavnika iz školske zgrade, bez panike i nije bilo ozlijeđenih učenika. Vatrogasci su vrlo brzo došli nakon poziva Centra 112 i brzo i uspješno ugasili požar – rekao je Slavko Marinac, pročelnik požeškog ureda DUSZ.

Tekst/foto: Vladimir Protić