Utorak, 14 Srpanj 2015 13:33

Vinko Lisec: "Ni slova odgovora na program, ali niti lipa"

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VITEZOVI TEMPLARI NISU ZADOVOLJNI ODNOSOM GRADA POŽEGE PREMA NJIHOVOM RADU -

POŽEGA – Hrvatski viteški red Templara u Požegi je osnovan još 2006. godine baštineći tradiciju dugu osam stoljeća od boravka viteza templara na ovom području. U 13. stoljeću templari se spominju kao branitelji kršćansko-tradicijskih vrednota grada Požege. Nizom svojih aktivnosti ova udruga je donijela u grad Požegu neke nove sadržaje, a uskoro su dobili i svoje prostorije u preuređenom objektu na ulazu Starog grada. Budući da znamo da je na Starom gradu u kamenoj tvrđavi stolovao u 13. stoljeću prior Johanes i vitezovi templari bilo je to pravo mjesto za sjedište udruge, koja uskoro postaje i sjedište Veliki priorat templarskog reda Hrvatske. Od 2010. godine u Požegi organiziraju „Viteški dan Templara“ kao godišnje međunarodno okupljanje templara pod pokroviteljstvom grada Požege, Streličarski turnir povijesnih postrojbi srednjeg vijeka, koje je financirao grad Požega. Održavala se i Međunarodna templarska konferencija u gradu Požegi na koju su dolazile delegacije iz Švedske, Engleske, Bugarske, Moldavije, Slovenije, Italije i BiH. Time je i grad Požega od 2011. godine postao europska templarska destinacija uvažavana od sve većeg broja templarskih organizacija u Europi. Grad Požega dobio je na značaju i turistički, sa novim manifestacijama i prepoznat u templarskim krugovima.IMG 7074

- Promjenom vlasti u gradu Požegi od lipnja 2013. godine požeški templari odlukom novog gradonačelnika Vedrana Neferovića postali su Gradu nepotrebni i suvišni jer su po njegovim riječima instalirani i služili za osobnu promociju bivšem gradonačelniku i danas su gurnuti na margine svih društvenih događanja u Gradu Požegi. Žalosno ali istinito, jer templari u Požegi nisu od nikoga instalirani, jedino ih je Grad svesrdno podržavao i financijski pomagao sve do dolaska gosp. Neferovića. Požeški templari su kao najstarija tradicija grada Požege predstavljali a i danas predstavljaju požeški povijesni dragulj za koji očito današnji gradonačelnik nema dovoljno afiniteta a niti dovoljno povijesne educiranosti – ističe Vinko Lisec, veliki prior Viteškog reda Templara, na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao nakon dvogodišnjih problema s gradom Požega i gradonačelnikom, te onemogućavanja rada u Požegi. Pokazuje desetke pisama koje je poslao u ove dvije godine pokušaja komunikacije a doživjeli su samo omalovažavanje i odbacivanje. Poslai su gradonačelniku i svoj dugoročni plan djelovanja i aktivnosti do 2020. godina, a i detaljan plan djelatnosti i manifestacija koje namjeravaju održati u 2015. godini, ali ni na to nisu dobili odgovor. Kontaktirali su i s Turističkom zajednicom, dostavili plan kako im je rečeno, no i nakon toga nikakvog odgovora niti od TZ.

Kako je prošle godine najavljeni 5. Međunarodni streličarski turnir u zadnji trenutak odgođen jer nije bilo podrške Grada, ove godine također nitko se iz Grada nije očitovao na plan, pa je prihvaćena ponuda grada Zagreba i turnir se organizirao tamo uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba. Dobili su punu podršku, pohvale za održanu manifestaciju, a od TZ Zagreba su dobili ponudu da će njihov turnir ugraditi u događanja grada Zagreba i slijedeće godine, jer je dobra turistička atrakcija i upotpunjava njihovu turističku ponudu.

– Umjesto Požege, grad Zagreb je u svoju baštinu upisao krupnim slovima i obred ustoličenja novog Velikog Meštra Međunarodne templarske asocijacije O.S.M.T.H. koji je održan u organizaciji Velikog požeškog priorata Hrvatskog Viteškog Reda Templara – kaže Lisec, koji žali što se to nije dogodilo u Požegi, ali na svoj plan ponuđen gradu nisu dobili ni odbijenicu, ni slova, ali niti lipe iz proračuna grada za rad udruge, niti za održavanje prostorija. Sami od svojih donacija financiraju rad i već tri puta bojanje zidova zbog jake vlage. Posebno su žalosni što su informirani da gradonačelnik ima namjeru najvjerojatnije ukloniti taj njihov objekt u sklopu uređenja Starog grada iako je sadašnji objekt građen na stoljetnim građevinama tog dijela.

Požeški templari se već dvije godine pitaju o čemu se tu radi. Koji su to motivi današnjeg gradonačelnika da ruši a ne gradi. Zašto u protekle dvije godine nije našao vremena obići objekt koji je dodijeljen templarima i zapravo iz svega isčitavaju politički revanšizam. Poručuju da su njihova vrata otvorena i da će rado gradonačelniku pružiti svekoliku povijesnu edukaciju u svezi požeških templara i onih iz 13. stoljeća i ovih današnjih. Podsjećaju da mandat gradonačelnika prolazi a mandat templara 21. stoljeća ipak ostaje.

 

Na prozivanja i navode odgovor je poslao požeški gradonačelnik Vedran Neferović

 - Ne želim osobno polemizirati s članovima bilo koje udruge koja je dobila puno sredstava iz proračuna Grada Požege, a upitno je koliko su njihove manifestacije zanimale naše sugrađane. Od ove će godine sve udruge moći kandidirati svoje programe Kulturnom vijeću, ne gradonačelniku, a ono će odlučiti što treba financirati, a što ne. Gospodin Lisec mora shvatiti da živimo u puno težim i složenijim vremenima, nego što to on misli i proračun neće podržavati ono što nije interes ovoga grada. Gospodin Lisec je očito odlučio obmanjivati javnost, jer Grad upravo ide prema europskim fondovima kako bi se Stari grad uredio. Nije bilo nikakvog govora o uzimanju ili rušenju prostora koje koristi njegova udruga - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

 

Tekst/foto: Vladimir Protić