Četvrtak, 16 Srpanj 2015 14:28

Upozorenje: Opasnost od toplinskog vala za vikend

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UPOZORENJE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

 U periodu od 16.7.-19.7 (četvrtak-nedjelja) postoji UMJERENA (četvrtak) i VRLO VELIKA (petak-nedjelja) opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje za područje naše županije !

- Molimo sve građane da postupe prema niže navedenim uputama. Preporuke se posebno odnose na starije osobe, djecu, trudnice i bolesnike. Cijelo vrijeme trajanja velikih vrućina pridržavajte se ovih preporuka. Zapišite važne brojeve Hitna pomoć – 194 (za cijelu Hrvatsku) i Centar 112. Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše, tražite pomoć i savjetujte se s liječnikom - stoji u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Preporuke za sve:
Klonite se vrućine - izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 – 17 sati.
Izbjegavajte naporan fizički rad, potražite sjenu.
Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
Rashladite tijelo (tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale).
Pijte redovito i dovoljno tekućine i izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.
Jedite češće manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.
Rashladite svoj dom - sobnu temperaturu držite ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, koristite hladniji noćni zrak, smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana, objesite mokre ručnike, uz uključen uređaj za rashlađivanje zatvorite vrata i prozore.
Pomognite drugima. Nazovite i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Razgovarajte o toplinskom udaru s Vašom obitelji. Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom pomognite mu da dobije savjet i podršku.
Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest. Ako uzimate lijekove, provjerite s liječnikom koji Vas liječi kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

Tekst: Vladimir Protić Foto: DHMZ