Petak, 17 Srpanj 2015 09:52

Nacionalne manjine i izgradnja mira

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

3. VOLONTERSKI RADNI KAMP MLADIH U PAKRACU -

 PAKRAC - U Gradskom muzeju grada Pakraca predstavljen je 3. volonterski radni kamp mladih u Pakracu na koje su došli volonteri iz raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke, ukupno 32 volontera-volonterki. Program financira IMG 4483Ministarstvo kulture i znanosti. Prigodno su se gostima obratili ravnateljice muzeja Jelena Hihlih, zamjenik gradonačelnika Goran Labus, voditelj volontera iz Grožnjana Gorana Božanić i jedan od suorganizatora radnog kampa Nikola Ivanović. Ivanović je istaknuo da je grad Pakrac počeo nešto činiti za nacionalne manjine ali da je još daleko od toga da kaže da je zadovoljan. Istovremeno je pozvao sve zainteresirane da posjetite volontere na Omanovcu.

Ovogodišnja tema kampa su 'Nacionalne manjine & Izgradnja mira', i želja da ovaj kamp podrži kako pozitivne procese u Pakracu tako, kroz pozitivne primjere i u ostatku Hrvatske i regije. Nacionalne manjine su najbolji mostovi suradnje među državama, ali i test prava i sloboda cijeloga društva, uključujući i većinsko stanovništvo.

Tijekom kampa, učesnici će se kroz neformalne radionice upoznati s pravima nacionalnih manjina, najvišim standardima zaštite manjina, dobrim praksama, modelima izgradnje mira i uloge manjina u tome s posebnim osvrtom na rad UN-a na području zapadne Slavonije, te posebice Volonterskom projektu Pakrac 1993-1996.

IMG 4485Kao poseban dio kampa, planirano je održavanje konferencije: Značaj nacionalnih manjina u društvima danas, gdje je planirano okupiti predstavnike lokalnih manjinskih udruga, Vijeća nacionalnih manjina (srpsko, češko, talijansko), mlade volontere, te predstavnike lokalne i regionalne samouprave s ciljem upoznavanja novoizabranih članova VNM o ulozi Vijeća, odredbama UZPNM-a, Zakona o odgoju i obrazovanju nacionalnih manjina, Zakona o Registru Vijeća, koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Također, prisutni će se upoznati s Okvirnom konvencijom o zaštiti nacionalnih manjina i Europskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima. Konferencija će se održati u pakračkoj Gradskoj vijećnici (Kurija Janković), 16.07.2015. s početkom u 11 sati.

Kroz konferenciju želimo potaknuti VNM da proaktivnije djeluju na unapređenju položaja nacionalnih manjina, a manjinske udruge da se aktiviraju u zagovaraju manjinskih prava, posebice prava na manjinsko obrazovanje.

Tekst/foto: Gordan Vukić