Četvrtak, 18 Veljača 2016 09:53

Pozivaju se proizvođači kulenove seke da donesu svoje uzorke

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAJAVLJEN 2. „FESTIVAL KULENOVE SEKE“ SLJEDEĆEG VIKENDA -

VELIKA – Za sljedeći vikend 27. veljače najavljen je 2. „Festival kulenove seke“ koji se održava u Velikoj, a organizira ga tjednik Kronika požeško-slavonska i KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike. Natjecanje u kvaliteti proizvođača kulenove seke održava se pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Općine Velika i TZ požeško-slavonske županije, te uz pomoć glavnog sponzora tvrtke Alles.

- Cilj ove manifestacije je okupiti sve proizvođače ove cijenjene suhomesnate delicije „kulenove seke“ poznate pod nazivom u našim krajevima kao „uskršnje kobasice“ ili „uskrsnjače“. Kako je i kulen postao sve cjenjenija suhomesnata delicija na našim stolovima i jedan brand Slavonije, popularna je postala i kulenova seka. Radi se od istog nadjeva i smjese za kulen, ali se puni u crijevo, te kao takva ranije dolazi na stol. Suha je i spremna za konzumaciju upravo krajem veljače, pa je to idealno vrijeme da organiziramo ovakvo jedno natjecanje, kojim bi popularizirali njeno mjesto na našem stolu, podigli interes turističke populacije koja dolazi u naše krajeve i potakli veću proizvodnju natjecateljskim duhom. Ovakva i slična natjecanja organiziraju se u susjednim županijama a prošle godine na našem natjecanju imali smo prijavljena 72 uzorka kulenove seke. To je bio rekord cijele Slavonije na svim kobasijadama i natjecanjima kulenovih seka – kaže inicijator ovog natjecanja i gastro manifestacije, Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljim kulenovim sekama, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrenim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Osim ocjenjivačkog suda sve donesene uzorke kulenove seke ocjenjivat će i posjetitelji manifestacije, te će po tom natjecanju biti proglašen pobjednik posjetitelja i nagrađen. Osim proizvođača suhomesnatih delicija, ali i ljubitelja kulenove seke kao degustatora na sudjelovanje će biti pozvane i udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinari i restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima.

- Udruge i društva sudionici festivala uredit će stol u stilu jednog od odabranih narodnih običaja i pripremiti lijepu djevojku, članicu društva u narodnoj nošnji koja će biti sudionica izbora „Ljepotice festivala kulenove seke“. Ljepotice će dobiti pobjedničke lente i nagrade organizatora – dodaje organizator i poziva sve ponosne proizvođače kulenove seke da donesu svoje uzorke na ocjenjivanje i time sudjeluju u cijeloj manifestaciji koja ima i zabavni karakter. Uzorke kulenove seke možete donijeti 27. veljače već od 16 sati u Vatrogasni dom Velika, a manifestacija za posjetitelje počinje od 19 sati. Slijedi zabavni dio, izbor ljepotice, degustacija ocjenjenih kulenovih seka i izbor najbolje seke po ocjeni posjetitelja te proglašenje pobjednika oko 21 sat. U nastavku zabava uz tamburašku i zabavnu glazbu.

Tekst: Vladimir Protić, foto: arhiva tjednika Kronika

Festival kulenove seke 2