Srijeda, 17 Veljača 2016 09:26

Soli, vrste i njihov utjecaj na čovjeka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

EDUKATIVNA RADIONICA O NAČINIMA BOLJE PREHRANE I KORIŠTENJU NAMIRNICA KOJE UTJEČU NA ZDRAVLJE ORGANIZMA „PREHRANA I VAŠE ZDRAVLJE“ -

POŽEGA – Nastavljajući ciklus edukativnih predavanja i radionica „Prehrana i vaše zdravlje“ koje okuplja požeška tvrtka Grbić, a svi zainteresirani građani okupljaju se na radionicama u njihovom izložbenom prostoru. Radionice svakog drugog tjedna raspravljaju i educiraju polaznike o načinima bolje prehrane, korištenju namirnica koje utječu na zdravlje organizma, potrebnim količinama i lošem djelovanju prevelike upotrebe određenih namirnica, začina, IMG 2473i dr.

Najnovija tema koju su obrađivali je sol, vrste soli, bitnost soli za organizam, količine koje su dostatne za organizam na dnevnim količinama, i namirnice gdje nas vrebaju velike količine soli koje na taj način loše i pogubno djeluju na čovjeka. Predavanje, diskusiju i radionicu vodila je dipl. inž. prehrambene tehnologije Andrea Drkulec, nutricionista, koja je i zorno na brojnim primjerima namirnica, ali i našeg svakidašnjeg načina života prikazala sol, način korištenja, prikrivenu sol u svakodnevnoj hrani. Iako je sol vrlo važna za naš život jer u organizmu potiče transport tvari i vode, izmjenu tvari kroz membrane, regulira količine tjelesnih tekućina, regulira održavanje stalnih životnih uvjeta u tijelu, a natrij i kalij imaju značajnu fiziološku funkciju u održanju osmolarnosti u organizmu i održanju homeostaze, neophodna je u ljudskoj i životinjskoj prehrani, ne smijemo zaboraviti da su dnevne potrebe za čovjeka oko 5 gr. Veće količine IMG 2474soli nisu preporučljive, a često ih konzumiramo više kroz raznu hranu.

- Poznato je da se nitratne soli upotrebljavaju u mesnim industrijama, zbog toga da nam meso bude podatnije, dobiva ljepša boja, ne stvaraju se oksidativne promjene na mesu, jedna korisna strana soli koja održava prehrambene proizvode kao jedan konzervans. No veća količina te nitratne soli može stvarati kancerogene spojeve koji mogu u našem želucu stvarati probleme s hemoglobinom. To je samo jedan tipični primjer gdje jedna korisna stvar može preći u fazu kada nije korisna za naš organizam zbog većih količina. Unošenje elektrolita u naše tijelo u količinama koje nama nisu potrebne, količine veće od 5 gr., a sadrže ih ukiseljeni proizvodi, pekarski proizvodi, razni preljevi i dresinzi za salate, dehidrirane juhe, donose na nepotrebne količine soli. Naše tijelo će ih homeostazom vratiti, izlučiti soli, osjećat ćemo žeđ i kod zdravog čovjeka samo tijelo će izbalansirati te količine, no kod već bolesnog čovjeka to će stvarati dodatne probleme – istakla je Andrea Drkulec, te dodala da je u novije popularna himalajska sol, kao najčišća sol, kopana u vrlo čistim ekološkim uvjetima, u sastavu ima čak 84 minerala. No veće količine i te soli neće donijeti zdravlje, neće pomoći, te treba prelaziti količine od 5 do 7 gr. soli ni himalajske.IMG 2476

Veliki unos soli vršimo svakodnevno putem pekarski proizvoda, stoga je i nacionalni interes da se smanji količina soli u pekarskim proizvodima za 20%, jer te količine naše osjetila neće zamijetiti, pekarski proizvodi neće nam biti manje ukusni, a ipak ćemo svaki dan unositi 20% manje soli tim putem. Količina soli koja se potroši u pekarskoj industriji nije nezanemariva, a to je proizvod koji gotovo svi koristima svaki dan, pa je to smanjenje na dugoročnoj osnovi. Podsjetila je da se još od starih latina kaže, „solite sa zrnom soli“, a ne kako nam je danas dostupno, sa šakom soli.

Za radionicu 1. ožujka najavljena je tema povrće.

Tekst/foto: Vladimir Protić