Subota, 12 Ožujak 2016 11:45

Gromoglasno „prisežem“ izreklo je 48 ročnica i 424 ročnika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANA PRISEGA 16. NARAŠTAJA DRAGOVOLJNIH ROČNIKA U POŽEGI -

POŽEGA - Tisuće roditelja unatoč kišnom danu nazočili su svečanoj prisezi 16. naraštaja dragovoljnih ročnika u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. U središtu za temeljnu vojnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ gromoglasno „prisežem“ izreklo je 48 ročnica i 424 ročnika. Do sada je u ovom centru dragovoljno pohađalo i završilo obuku 589 ročnica i 4.340 ročnik. Polaganju svečane prisege nazočili su načelnik Glavnog stožera i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović general pukovnik Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i zapovjednik hrvatske kopnene vojske general bojnik Mate Ostović.

Nakon prisege, ročnicima je čestitao general pukovnik Mirko Šundov, istaknuvši da je dragovoljno služenje prvi korak za buduću karijeru onima koji će postati profesionalci, ali i bitno je za one koji će postati pričuvnici.

- Vaša je zadaća da svoje obveze izvršavate odgovorno i savjesno - poručio je načelnik Glavnog stožera OSRH, dodavši da iza njihove intenzivne obuke stoje iskusni instruktori, spremni prenijeti svoje bogato znanje. Služenje i čuvanje Domovine jedna je od najtežih, ali i najcjenjenijih zadaća, zaključio je Šundov, obrativši se tako i obiteljima ročnika koje su ih podržale u njihovoj odluci.

Zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić podsjetio je ročnike da pripadaju naraštaju koji služi u godini kada OS RH slave svoju 25. obljetnicu. - Postajete dio vojske pobjednika koja je ispunila svoje zadaće i svojoj domovini podarila slobodu, sigurnost i mir - rekao je Ivić čestitajući ročnicima na njihovoj motiviranosti i na želji da služenjem daju doprinos obrambenom sustavu RH. - Uvjeren sam kako su naše Oružane snage ono pravo, poticajno mjesto neprestanog učenja, stjecanja novih iskustava, mjesto visokih standarda - zaključio je Ivić.

Jedna od 48 ročnica koje su svečano prisegnule je i Jelena Dedaković, kćer umirovljenog stožernog brigadira Hrvatske vojske i zapovjednika 204. vukovarske brigade Mile Dedakovića Jastreba.

Obuka se sastoji od temeljne vojne obuke u trajanju od 8 tjedana, a sastoji se od prilagodbe ročnika i njihovo postupno uvođenje u šire vojno okružje, podizanje psihofizičke spremnosti, provedbu vojno-stručne obuke, rukovanje osobnim oružjem i taktičkih pojedinačnih zadaća, a na kraju i provedba provjere znanja i vještina, pripremnih gađanja i provjera pojedinačnih zadaća u realnim borbenim uvjetima. Obuka se osim u Požegi provodi i na vojnom poligonu „Gašinci“.

Ročniku koji je uspješno završio program obuke, upisuje se u vojnu knjižicu vojno-stručna specijalnost streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva. Time ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u Djelatni vojni sastav. Svi ročnici koji uspješno završe temeljnu vojnu obuku, kandidati su za prijem u Djelatni vojni sastav.

Početkom specijalističke vojne obuke u postrojbama Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice, potpisuju ugovor s Ministarstvom obrane RH i postaju djelatne vojne osobe.

Tekst/foto: Vanja Protić