Utorak, 15 Ožujak 2016 15:39

Odličan rad uz neredovno financiranje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

123. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD KUTJEVO -

KUTJEVO – Odličan rad i rezultate bilježe članovi DVD Kutjevo, čulo se i na 123. Redovnoj godišnjoj skupštini ovog najstarijeg društva u gradu Kutjevu, ali opet uz primjedbu o neredovitom financiranju. - Programom smo predvidjeli provođenje niza radnji u cilju unapređenja protupožarne preventive i smanjenja potreba za djelovanje operative, kao i sprječavanja ili smanjenja eventualnih šteta. Važna karika u tom nastojanju je osposobljavanje i opremanje operativnih članova odgovarajućom osobnom i skupnom zaštitnom opremom. Kao i proteklih godina bilo je dosta problema sa IMG 4405financiranjem. Doznačavanje dvanaestina bilo je neredovito te je bilo dosta problema sa izvršavanjem operativnih i drugih obaveza. Iako su nam u gradu Kutjevo, na više radnih sastanaka s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom, obećali da će do kraja godine izvršiti svoju zakonsku obvezu financiranja vatrogastva u cijelosti, to se nije dogodilo. Na tim sastancima dogovorene su i određene duge stvari od kojih ništa još nije realizirano. Financijska sredstva za redovitu djelatnost uplaćena su samo za 10 mjeseci, tako da su nam ponovno uskraćeno dvije dvanaestine. Posebno nas smeta što su unatoč zakonskoj obvezi i važećim propisima iz proračuna grada Kutjeva uklonjene stavke vezane uz program aktivnosti posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH na području Grada Kutjeva i naknada za sudjelovanje na intervencijama. – istakao je predsjednik društva Josip Ašenbrener koji je iznio niz pozitivnih primjera postignutih zavidnih rezultata, posebno s obnovljenim radom vatrogasnog podmlatka što je i sigurna budućnost dobrovoljnog vatrogastva.

Danas DVD broji 27 operativnih vatrogasaca, 61 izvršni član, 22 člana vatrogasne mladeži, 12 članova vatrogasnog podmlatka, 4 pričuvna člana i 1 počasnog člana, ukupno broji 127 članova. Bilježe 100-njak djelovanja, od kojih 15 požara, sedam na otvorenom, sedam na građevini i jedan u prometu te 20 tehničkih intervencija. - Naši operativci su sudjelovali na osposobljavanjima za zvanja i klase. IMG 4410Za vatrogasca su osposobljeni Marija Katić, Marina Bodegrajac Josip Terzić i Daniel Jurković, dočasnika Đuro Sarajlić, vatrogasnog dočasnika 1. klase Josipa Ašenbrener i Vlado Previšić i vatrogasnog časnika Ivica Ramić. U našim prostorijama je održano osposobljavanje za zvanje časnika 1. klase. U Vetovu je održano osposobljavanje za vatrogasnu mladež koje je pohađalo i položilo 9 naših članova. Na usavršavanju za specijalnost „Bolničar“ bili su Josip Terzić i Daniel Jurković – ističe Ašenbrener jer društvo vodi posebnu brigu o stalnom osposobljavanju.

Za dugogodišnji rad dodijeljene su vatrogasne spomenice za 10 godina Josip Terzić, Antunu Šestaku, Ivici Rideru, Ivanu Vončina, Ivanu Kolesaru, Ivanu Kolembaniju, Marija Bešlić, za 20 godina Ružica Srnović, Snježana Ašenbrener, za 30 godina Mato Antunović i Antun Svitok te za 40 godina Stjepan Bonić i spomenicu za vatrogasnog veterana Ivan Smojver.

Podršku kutjevačkim vatrogascima dali su predsjednica kutjevačkog vijeća Josipa Miličević, zamjenik župana Željko Jakopović, predsjednik VZŽ Željko Petrović, predsjednik VZ Požeštine Zvonko Jurić, zapovjednik VZŽ Josip Ugrin, te delegacije desetak prijateljskih DVD-a.

Tekst/foto: Vladimir Protić