Utorak, 15 Ožujak 2016 09:48

Gradu Požegi za njegov dan

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KONCERT PJEVAČKOG ZBORA HKUD VIJENAC -

POŽEGA - Povodom obilježavanja Dana grada Požege i Grgureva mješoviti pjevačkI zbor Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Vijenac” održalo je svoj koncert u dvorani Gradskog kazališta. Kišni dan možda je malo omeo posjetitelje, koji su došli u manjem broju, no to sve nije umanjilo doživljaj koji su nam pripremili vrsni pjevači koje je pratio na klaviru i vodio Alen Kopunović Legetin.

Na početku je sve pozdravila predsjednica društva Anka Dorbić, ali i pozvala sve koji vole pjevanje da im se pridruže. Vijenac djeluje pune 134 godine, i jedino su od njega starija pjevačka društva u Osijeku i Slav. Brodu. - Vijenac je već starčić koji iduće godine slavi 135 godina postojanja. Ove godine moramo se početi pripremati za veliku proslavu obljetnice. Neće to biti lako jer cvrčci su uvijek raspoloženi za pjevanje, no mrava je sve manje. Djelovanje kulture je odraz društva i vidimo da, kada su ljudi željni posla i gladni kruha, ni nama ne može biti dobro, unatoč našem entuzijazmu – no oni koji pjevanje vole, njima nije ništa teško, ni dolaziti na probe niti nastupati na koncertima – kaže Dorbić koja na probe poteže iz Sulkovaca i tri puta tjedno, no nije joj teško zbog pjevanja. Stoga očekuje da će im se upravo pred ovaj veliki jubilej pridružiti još članova i zbor proširiti. - Danas Vijenac ima 40-tak članova, a onih koji pjevaju ima oko 25 i mjesta za nove ljubitelje pjevanja uvijek ima. Vijenac priprema nastup za Dan županije u travnju, nastupit ćemo i na Kulturnom mozaiku 17. travnja, a odlazimo i na susret zborova u Slavonskom Brodu. Želja nam je ostvariti i prekograničnu suradnju s bratskim gradovima poput Kreševa a sad i Crikvenice. Jer putovanja i nastupi na drugim scenama i u drugim gradovima vrlo su značajan dio jednog društva poput našeg – zaključila je Anka Dorbić.

Na programu koncerta našlo se niz skladbi, od narodnih pjesama, do poznatih klasičnih hitova. Tako smo čuli „Ljepota cvijećem krasi se“ Ivana pl. Zajca, „Čardaš“ Emila Cossetta, narodnu „Na obali sidi tri djevojke“, dalmatinsku „Ti si rajski cvijet“ „Varale su oči garave“ B. Mihaljevića, „Šokadija“ Julija Njikoša, ali i „O Danny Boy“ Weatherlya, crnačku duhovnu „Deep River“. Poseban pljesak dobili su solisti Ružica Maurus, sopran i Kriostijan Kostić, tenor, za izvođenje poznatih arija „Mamma“ C. A. Bixia,“Alma del core“ Antonia Calsdara, „Tu ca non chiagne“ E. de Curtisa. Na kraju su zajedno s publikom zapjevali poznatu pjesmu J.J. Zmaja „Tiho noći, moje zlato spava“.