Nedjelja, 13 Ožujak 2016 12:58

34. Papučki jaglaci - Putevima Papuka krenulo 1.500 planinara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IAKO KIŠNI DAN ODRŽANI 34. PAPUČKI JAGLACI U VELIKOJ -

VELIKA – Sitna i dosadna kiša ipak nije omela 34. Papučke jaglace, najveću planinarsku manifestaciju ovih krajeva „brdovite“ Slavonije, koja se tradicionalno održava u Velikoj, a organizira ju HPD Sokolovac iz Požege. Tako se već ujutro okupilo preko 1.500 planinara iz čak 53 planinarske udruge iz cijele Hrvatske, od Iloka i cijele Slavonije i Baranje, do jadranskih planinara. Najviše planinara već godinama pohodi papučke staze iz Osijeka i slavonskih gradova, a i ove godine došlo je i nekoliko planinarskih grupa iz BiH, iz Maglaja.

Vrijedni požeški planinari i ove godine priredili su čak 5 staza, Staza jaglaca, Staza za Jankovac, Češljakovački Vis, dvije staze do Trišnjice, Staza Mališčak koje su ovisno o raspoloženju i sposobnostima hodača bile duge od tri do šest sati hoda. Prije samog pohoda za sve je priređen vrući čaj i pecivo, a sretan put poželjeli su im predsjednik HPD Sokolovac Predrag Livak, ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić i načelnik općine Velika Vlado Boban. – Siguran sam da ćete uživati u današnjim pohodima, a svemu tome govori i vaš veliki broj. Svake godine imamo i sve veći broj izviđača, te planinara iz dalekih krajeva koji su došli uživati u gorju Papuka. Za sve staze osigurani su vodiči, a sve nas budnim okom prate i pripadnici stanice požeške Gorske službe spašavanja. Nakon ugodnog boravka na Papuku, ovdje vas čeka ukusan planinarski grah i čobanac, te odlična glazba za zabavu i ples – istakao je Livak.

Najviše planinarsko priznanje za životno djelo Đuro Pilar uručeno je dugogodišnjem članu, Požežaninu dr. Josipu Gariloviću, a uručio ga je predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić