Nedjelja, 20 Ožujak 2016 09:38

Sat za planet Zemlju podržali Požega i Pleternica

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ČAK 178 ZEMALJA SVIJETA SUDJELOVALO U SATU ZA PLANET ZEMLJU, U HRVATSKOJ SE UGASILO 70-AK GRADOVA -

ZAGREB - Zagreb, Varaždin, Dubrovnik, Split, Zadar, Osijek, Pula i brojni hrvatski gradovi, njih sedamdesetak, a s područja Požeško-slavonske županije gradovi Požega i Pleternica u subotu su u 20,30 sati isključili dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Bio je to hrvatski doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planet Zemlju", koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala desetu godinu za redom. Svjetla su ugašena na 42 znamenitosti u svijetu koje su UNESCO-va svjetska baština, a čak dvije – dubrovačka stara jezgra i splitska Dioklecijanova palača – dolaze iz naše zemlje.

Akciji gašenja rasvjete u svojim domovima od 20,30 do 21,30 sati pridružili su se i brojni hrvatski građani, a i mnoge su institucije i tvrtke. WWF je pozvao stanovnike Hrvatske da se pridruže ovoj inicijativi promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice – klimatskih promjena. U akciji je sudjelovalo 178 zemalja i više od 7.000 gradova, čime su ujedinjeni građani dali potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet.

WWF Adria je obilježavanje Earth Houra počeo u subotu ujutro akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednica. Kako se akciji odazvalo više od 300 ljudi, umjesto u četiri sata, pošumljavanje je izvršeno u 60 minuta – simbolično, kao Sat za planet Zemlju. WWF je akciju organizirao u suradnji s Hrvatskim šumama i Parkom prirode Medvednica, uz financijsku podršku tvrtke IKEA Hrvatska.

- Trošimo više no što imamo. Već desetljećima debelo ulazimo u minus, što znači da uskoro ostajemo bez osnovnog kapitala koji nam je potreban za poslovanje: bez vode, šuma, riba… Promjene kreću od pojedinca. Ali i od pojedine trvtke, koja ima veliki utjecaj na pojedince. Vaši klijenti imaju povjerenja u vas da radite dobro ne samo za svoje već i za njihovo sutra - rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar, pozvavši tvrtke na suradnju kako bi se osigurala budućnost planeta.