Četvrtak, 21 Travanj 2016 12:07

Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEGA PROVODI NACIONALNI PROGRAM „ŽIVJETI ZDRAVO“ -

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirao je javnozdravstvenu akciju „Hodanjem do zdravlja“ za zainteresirane Požežane u pješačkoj zoni u Požegi. Uz mogućnost mjerenja krvnog tlaka, obujma i tjelesne mase s analizom na najsuvremenijem uređaju, razgovora sa studentima medicine 6. IMG 6981godine, dobivanja edukativnih materijala za zdravu prehranu zainteresirani građani mogli su se uključiti u kružna šetnja ulicama grada i po šetnici uz rijeku Orljavu. U organizaciji Zavodu su pomogli Medicinski fakultet u Zagrebu i Udruga Zdravi život iz Požega. - Pokrenuli smo ovaj projekt da bi potaknuli građane na šetnju. Uključili smo i školsku djecu pa tako svakog mjeseca organiziramo rekreacijske šetnje, a svake srijede već 6 mjeseci ovdje ispred zgrade suda krećemo u poslijepodnevno šetanje. Pozivamo ih da se kreću i tako zdravije žive, da učine nešto za sebe i svoje tijelo - kaže Jelena Fuček i ističe da sada s pojavom ljepšeg vremena i šetača u organiziranoj šetnji ime sve više.

Travanj i svibanj se u Republici Hrvatskoj obilježavaju kao mjeseci preventive, a naglasak je na tjelesnoj aktivnosti i pravilnoj prehrani. „Hodanjem do zdravlja“ je ujedno dio Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ kojom se želi potaknuti sugrađane na uključivanje u najjednostavniju od svih tjelesnu aktivnost – šetnju. Za šetnju ne trebate nikakvu opremu, niti prethodnu pripremu. Dostupna je svima i iz tog je razloga izabrana kao osnovna aktivnost koja se promovira kroz „Živjeti zdravo“. - Naglasak smo stavili na povišeni krvni tlak i upozorenje svima na povećanu konzumaciju soli. IMG 6982Treba smanjiti unos soli, ne dosoljavati hranu, što manje konzumirati industrijski prerađene hrane, pekarskih proizvoda te tako postići rezultat o unosu samo do 5 grama soli dnevno u svoj organizam. Tako smanjujemo tlak, a danas dijelimo i građanima vrećice s pet grama soli da zorno vide koliko je to soli koju smiju konzumirati, uz napomenu da toliko soli već konzumiraju kroz hranu koju jedu u danu - istakla je dr. med. Jasminka Kovačević, specijalista javnog zdravstva, koja kaže da su u nekoliko akcija obradili preko 700 građana starije životne dobi, te da njih preko 70% ima probleme s povišenim krvnim tlakom i uz to povećanu tjelesnu težinu. Preporučuje stalno i redovno kontroliranje te više kretanja, jer čovjek je stvoren, ne da sjedi ispred TV-a nego da se kreće.

Već niz godina u Požegu dolaze studenti medicine i to oni koji nastavu pohađaju na engleskom jeziku jer ih ima iz cijelog svijeta, od Njemačke, Francuske, Kanade a pomažu u provođenju javnozdravstvenim akcijama. - Evo ovdje mjerimo tlak i radimo analizu tjelesne težine za građane, te im savjetujemo da promijene način života. Volimo doći ovdje jer nam je lijepo, smješteni smo u Velikoj - istakao je Dinko Šalinović, koji dolazi iz Njemačke, ali zbog roditelja koji su rođeni u Zagrebu malo bolje govori hrvatski jezik, dok ostali studenti govore samo engleski, a hrvatski poznaju koliko su uspjeli savladati za vrijeme boravka na studiju.

Tekst/foto: Vladimir Protić