Četvrtak, 21 Travanj 2016 14:07

Medalje požeškim tekstilkama i tesaru

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBRTNIČKA ŠKOLA POŽEGA DRUGU GODINU ZA REDOM POSTIGLA ODLIČNE REZULTATE NA DRŽAVNOM NATJECANJU -

KRIŽEVCI/ZADAR - U Križevcima je od 14. do 16. travnja 2016. održano 21. državno natjecanje srednjih škola iz područja graditeljstva i geodezije za 2015./2016. godinu pod sloganom „Gradimo zajedno našu Hrvatsku“. Domaćin natjecanja bila je Srednja škola „Ivan Seljanec“ iz Križevaca. Obrtničku školu u pratnji mentora Tomislava Krpana predstavljala su četiri učenika u različitim disciplinama (tesar, zidar, soboslikar-ličilac i arhitektonske konstrukcije). Nakon održanoga natjecanja postignuti su sljedeći rezultati. David Dukić- 1. mjesto (tesar); mentor Tomislav Krpan, Valentin Tomas- 4. mjesto (zidar); mentor Dalibor Adžaga, Mihael Mijoković- 7. mjesto( soboslikar-ličilac); mentor Jasna Vargaš Mautner, Antun Štiglić- 15. mjesto (arhitektonske konstrukcije); mentor Tomislav Petraš.

- Bila je dosta jaka konkurencija ali se nisam bojao pokazati sve što znam. Uvijek sam volio raditi sa drvetom i te poslove oko tesarstva, a planiram ostati u tom poslu i nakon završetka škole - rekao je David Dukić.

- Promjene u graditeljstvu kao i u ostalim zanimanjima sve su brže, svjedoci smo silnih inovacija u materijalima, načinima gradnje i građevinskim strojevima, a sve s ciljem podizanja kvalitete življenja u građevinskim objektima. Na tom je tragu Obrtnička škola u proteklih godinu dana provela projekt „Energetska efikasnost u graditeljskim zanimanjima-vještine i kompetencije za budućnost i radna mjesta“ upravo s ciljem podizanja razine znanja i vještina u području energetske efikasnosti budućih i postojećih građevina. Na svim prezentacijama novih materijala, a bilo ih je deset, te na stručnim putovanjima uz profesore struke bili su i naši učenici graditeljskih zanimanja. Na taj način htjeli smo da spoznaju kako je cjeloživotno obrazovanje potreba svih stručnjaka bez obzira na razinu stručne spreme. Ponosni smo na rezultate naših učenika i nadamo se da će stjecanjem novih znanja i vještina u zanimanju postati konkurentniji na tržištu rada, te da ih činjenica kako ih sve čeka posao ako to žele (zidare i tesare) ne treba uspavati kad je usavršavanje u pitanju - rekao je mentor Tomislav Krpan.

Dvije zlatne i jedna srebrna medalja za tekstilke

I ove su godine tekstilke postigle izvrsne rezultate na državnom natjecanju "Dani odjeće, obuće i kožne galanterije 2016." Natjecanje je održano u Zadru, od 14. do 16. travnja. Na natjecanju je sudjelovalo 17 škola iz cijele Hrvatske. Tema natjecanja je zalistavac - ukrasni plastron na ženskoj košulji jadranskog područja sjeverne Dalmacije. Učenice Obrtničke škole natjecale su se u tri discipline: Ana Tomašević, 4.a u disciplini Modni tehničar osvojila je 1. mjesto. Mentor J. Grabusin, dipl.inž., Josipa Prispilović, 3.b u disciplini Izrada odjeće osvojila je 1. mjesto. Mentor V. Adžaga, inž., Lorena Conjar, 3.b u disciplini Modna kolekcija krojača osvojila je 2. mjesto. Mentor V. Tomić Žager, dipl. inž.

Da je konkurencija bila jaka potvrdila je Ana Tomašević koja se, kako je rekla, fokusirala na svoj rad ne obazirući se na druge natjecatelje zbog treme koja je bila malo prisutna. Kreirala je kolekciju od tri do pet modela, izradila poslovni plan i elaborat što je sve prezentirala kako bi dokazala da je njen rad najbolji što je u konačnici osvojenim prvim mjestom i potvrđeno.

- Svi ti uspjesi nisu slučajnost. To je nastavak kvalitete rada naših mentora i učenika. I lani samo imali prvaka u disciplini stolara što je rezultat kontinuiranog rada naših stručnih učitelja koji prenose vještinu koja u trogodišnjem zanimanju bitnije nego teoretsko strukovno znanje. Što se tiče tekstilnog usmjerenja ono je najbolje u državi na svim razinama što odgovorno tvrdim. Treću godinu za redom Obrtnička škola Požega na natjecanjima sve što se može „pokupi“. I ove su se godine učenice sa svojim mentoricama trudile i pokazale čime su dokazale da hoće i mogu – rekla je ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder.

Tekst/foto: Vanja Protić