Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Četvrtak, 07 Lipanj 2012 17:13

Nit poveznica Milka Trnina

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRAD POŽEGA POVEZUJE SE S OPĆINOM KRIŽ  -

POŽEGA – Grad Požega uspostavit će bolje međusobne odnose i povezati se s općinom Križ, a nit poveznica bit će Milka Trnina. Naša operna diva po majci Požežanka, rođena je u Vezišću u općini Križ, a slijedeće godine se slavi 150. godišnjica njenog rođenja. Već sada je slijedeća godina proglašena godinom Milke Trnine, a svečanom programu obilježavanja ovog jubileja pokrovitelj je predsjednik RH Ivo Josipović.

Tim povodom grad Požegu posjetila je načelnica općine Križ, Ivana Posavec Krivec, te sa požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom dogovorila suradnju na obilježavanju obljetnice, sudjelovanju na Lipanjskim susretima Milke Trnine koje organiziraju stanovnici Vezišća već duži niz godina, ali i drugim manifestacijama.

- Nedavno smo došli u posjed čak tri pisma koje je Milka svojevremeno pisala tadašnjem gradonačelniku Požege. To nas je potaknulo da ostvarimo suradnju s Gradom i Gradskim muzejom Požega – rekla je načelnica Posavec-Krivec, izrazivši zahvalnost gradonačelniku Ronku na prihvaćanju zajedničkog budućeg djelovanja, pored ostalog postavljanja posebne izložbe u Požegi i Križu.

Gradski muzej Požege ima izuzetnu zbirku osobnih predmeta Milke Trnine, po majci Požežanke i nećakinje požeškog književnika Janka Jurkovića, koju je muzeju poklonio Dionizije Smojvir, učitelj iz Požege. U pripremi je izdavanje monografije o Milki Trnini i upravo je zato jako bitno kontaktirati sve ustanove, udruge, pojedince u Hrvatskoj i inozemstvu koji su na bilo koji način bili vezani uz Trninu i prikupiti što više podataka, pisanih tragova i  predmeta o njenom životu.