Ponedjeljak, 12 Prosinac 2016 09:42

Odlikovani zaslužni članovi ovog najvećeg lovačkog društva Požeštine

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

LOVAČKO DRUŠTVO „PSUNJ“ ORLJAVAC OBILJEŽILO 70 GODINA POSTOJANJA I RADA -

ORLJAVAC – Lovačko društvo „Psunj“ iz Orljavca sa 108 članova zajedničkim gostinjskim lovom, te svečanom sjednicom proslavilo je 70 godina postojanja i rada. Najveće je to lovačko društvo na području Požeštine a danas gospodare sa državnim lovištem i dva zajednička županijska lovišta.

IMG 0274Obilježavanje velikog jubileja počelo je zajedničkim prigonskim lovom na divlje svinje sa više od stotinu sudionika među kojima su bili predstavnici prijateljskih i susjednih društava iz susjednih županija, te gosti iz drugih krajeva Hrvatske i susjedne Slovenije, a odstrijelili su 15 svinja. Odali su obveznu počast divljači, a mladi lovac Antonio Kosac, gost iz LD „Šljuka“ Brestovac je po prvi puta odstrijelio divlju svinju pa je uslijedio običaj „krštenja“ lovca kojom prigodom su mu presudili po tri vruće i hladne po turu, te šest mokrih što je on dobro podnio uz burno navijanje prisutnih lovaca i gostiju.

- Skupina zaljubljenika u prirodu i lov 1946. godine osnovala je u Sloboštini lovačko društvo što su počeci ovdašnjeg lovstva, ovdje su sedamdesetih godina dolazili strani lovci, devedesetih su se orljavački lovci priključili obrambenim postrojbama Hrvatske vojske, a od 2000. godine dobrovoljnim radom grade lovački dom koji je uređen i opremljen zajedno sa pratećim prostorima – kazao je o povijesti ovog društva IMG 0289predsjednik Željko Lokner, a tu su bili brojni gosti među kojima Zdravko Vujnović, predsjednik Županijskog lovačkog saveza, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i predsjednik Općinskog vijeća Tomo Vrhovac, zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić, zapovjednik vojarne Mato Tomašević i mnogi drugi.

- Ovo je najveće društvo, vidljivo je dobro gospodarenje, a slijedi natječaj za daljnji zakup lovišta pri čemu će prednost imati lovačka društva koja dobro gospodare svojim lovištima - kazao je čestitajući jubilej župan Tomašević. Načelnik Mandić je rekao da se malo tko može pohvaliti ovakvim jubilejom, brojnim aktivnostima udruge, te da će općina i nadalje davati potporu u radu.

- Mnogo ste napravili poglavito zadnjih desetak godina gradnjom potrebnih objekata na ponos svih lovaca ovog kraja - kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Đure Dečaka, Zdravko Vujnović pohvalivši suradnju lovaca i čelništva županije.

 IMG 0290On i župan Tomašević uručili su odlikovanja Hrvatskog lovačkog saveza. LD „Psunj“ uz 70 godina rada dobilo je zlatnu plaketu, a njegov predsjednik Lokner srebrnu, dok su odličja trećeg reda primili Ivica Babić, Vlado Balas, Ivica Paulić, Goran Ivičić, Dražen Tuličić i Željko Lokner, te drugog reda Miroslav Šostarko (posmrtno), Ivan Podobnik, Stjepan Zagrajšek, Ivan Samardžić, Ivan Matijanić i Ivan Špigelski.

Zdravko Vujnović uručio je slavljenicima poklon Županijskog lovačkog saveza, a Ante Vitalia poklon susjednog LD „Jelen“, u oba slučaja umjetničke slike koje će krasiti prostorije LD Psunj. Dodijeljene su zahvalnice pojedincima, sponzorima i institucijama za suradnju i potporu, a tijekom druženja nastupio je tamburaški sastav pod vodstvom Brune Mršića.

Tekst/foto: Vladimir Protić