Utorak, 13 Prosinac 2016 16:06

Projekt energetske obnove Đačkog doma Požega

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVI PROJEKT U ŠKOLSTVU VRIJEDAN 1,5 MILIJUNA KUNA -

POŽEGA - Zgrada Đačkog doma građena je 1930.-ih, a nadograđivana 1960.-ih godina građevinskim elementima koji ne odgovaraju suvremenim standardima uštede i racionalnog korištenja energije. Iz tog razloga je Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o. u suradnji s Đačkim domom u Požegi pripremila dokumentaciju i prijavila projekt na Pilot projekt: energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prijava projekta bila je uspješna te je dana 21. lipnja 2016. godine potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt energetske obnove se sastoji od četiri elementa od kojih svaki element predstavlja veće logičko grupiranje aktivnosti: energetska obnova zgrade Đačkog doma Požega (građevinski radovi), tehnička pomoć (stručni nadzor građenja, provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata), promidžba i vidljivost te upravljanje projektom i administracija.

Energetskom obnovom zgrade Đačkog doma Požega obnovit će se ovojnica zgrade – toplinski će se izolirati vanjski zidovi, izmijenit će se vanjska stolarija, toplinski će se izolirati ukopani dijelovi ovojnice te strop prema negrijanom tavanu.

Provedbom energetske obnove planirana je ušteda od čak 60% toplinske energije potrebne za grijanje u odnosu na stanje koje je prethodilo energetskoj obnovi. Predmetna građevina bi nakon provedene energetske obnove trebala biti u energetskom razredu „B“, u odnosu na dosadašnji energetski razred „D“.

- Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.476.300,00 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj (posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja) sudjeluje s iznosom od 440.302,50 kune, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 587.070,00 kuna, a preostali iznos od 448.927,50 kuna financirat će Požeško-slavonska županija. U tom iznosu je obuhvaćeno 10% ukupnih prihvatljivih troškova te neprihvatljivi troškovi koje je potrebno izvesti kako bi se u potpunosti realizirao projekt energetske obnove - istakla je direktorica Panore Senka Horvat na početnoj konferenciji projekta.

- Drago mi je što će energetska obnova zgrade podići standard Đačkom domu. Želim istaći da će Požeško-slavonska županija sufinancirati prihvatljive troškove od 30 posto. Kako je jučer na županijskoj skupštini rečeno, mi smo uistinu najuspješnija županija po pitanju energetske obnove odgojno-obrazovnih ustanova. Uvjeren sam da ćemo na tom putu ustrajati i dalje – istakao Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonskog župana.

Gotovo dvije godine radilo se na pripremi dokumentacije kako bi se moglo aplicirati na natječaj za energetsku obnovu. - Na javni natječaj za izvođenje radova javilo se 10 solventnih tvrtki, a prošla je požeška tvrtka Projekt-Inženjering koja će izvoditi radove. Uvjeren sam da ćemo na kraju dobiti zgradu u našoj županiji koja će biti svima nama na ponos. Projekt je bio hrabar, ali i dobro napravljen, unatoč svim barijerama koje smo imali. Pripreme su trajale dvije godine. Morali smo legalizirati zgradu, izraditi projektnu dokumentaciju i ishoditi energetski certifikat - rekao je prof. Josip Matuha ravnatelj požeškog Đačkog doma koji je potpisao ugovor s predstavnicima izvođača radova.

Provedbom projekta ostvarit će se trajna ušteda energije što će se manifestirati kroz financijske uštede koje će se moći usmjeriti većoj kvaliteti obrazovanja. Poboljšanjem toplinske ovojnice zgrade smanjit će se ispuštanje CO2 čime će se značajno smanjuje zagađenje okoliša, a škola postaje ugodna, ekološki prihvatljiva i društveno odgovorna obrazovna ustanova.

Tekst/foto: Vladimir Protić