Srijeda, 14 Prosinac 2016 09:29

Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije je u vodećoj grupi i dobro funkcionira

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PREDSJEDNIŠTVO HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE ODRŽALO SJEDNICU U POŽEŠTINI -

POŽEGA – Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice održalo je svoju sjednicu koja je za temu imala proračun u Požeštini, u Krčmi „Zlatni lug“ u Donjim Emovcima, Domaćin skupa bila je Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije, koja je dobila pohvale od svih sudionika za IMG 5136odlično vođenje vatrogastva u Požeško-slavonskoj županiji.

Sjednici su nazočili predsjednici Vatrogasnih zajednica svih hrvatskih županija, koje je na početku pozdravio zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha istakavši u pozdravnoj riječi da su požeški vatrogasci prisutni na svim događanjima, te da je Županijska vatrogasna zajednica visoko podigla standarde nabavom opreme, razinom osposobljenosti i ukupne organizacije, a dobrovoljna vatrogasna društva su nositelji društvenog života u mnogim sredinama.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske, Željko Petrović nazočne je uz video prezentaciju vatrogastva upoznao je sa operativnim djelovanjem, opremljenošću i mogućnosti djelovanja u zaštiti i spašavanju.

IMG 5137Predsjedništvo HVZ-a donijelo je planske dokumente za iduću godinu, te razmatralo planske projekcije za slijedeće dvije godine. Financijski plan prihoda HVZ težak je 13 milijuna kuna, te je povećan za 880 tisuća kuna ili 15% u odnosu na ovogodišnji proračun. Sastavljen je od 6,3 milijuna kuna sredstava iz državnog proračuna, 3,5 milijuna kuna su premije osiguranja koje dobivaju od osiguravajućih kuća na ime premija osiguranja, 1,6 milijuna kuna imaju iz još jednog Europskog projekta, a oko 1,2 milijuna kuna su vlastiti prihodi zajednice od izdavaštva. Nakon obrazlaganja proračuna načelnika HVZ-a Željka Popovića, proračun je jednoglasno usvojen a u nastavku se načelnik vrlo pohvalno izrazio o trenutnoj organizaciji vatrogastva u Požeško-slavonskoj županiji.

IMG 5138- Po organizaciji, po aktivnostima Vatrogasna zajednica Požeško-slavonske županije u vodećoj grupi, dobro funkcionira, vaši predstavnici sudjeluju u svim tijelima vrlo aktivno. Trenutna opremljenost je zadovoljavajuća, koja svakako ovisi o fiskalnim kapacitetima lokalne zajednice, koji nisu u Slavoniji veliki. Ti proračuni određuju opremljenost, no dobrom organiziranošću vaša VZŽ našla je rješenje i u suradnji s Vladom Tirola uspjela dobiti preko 40 vatrogasnih vozila koja će još dvadesetak godina koristiti svojoj svrsi. S tim vozilima opremljeni su DVD i time je zadovoljen zakonski kriterij, ali i kriterij intervencijske spremnosti da te postrojbe mogu odrađivati zadaće planirane planom zaštite od požara – istakao je načelnik Popović, dodajući kako se trenutno izrađuje i nova strategija i Zakon nacionalne sigurnosti u kojoj će vatrogastvo svakako tražiti svoje mjesto. Smatra da bi država trebala svim jedinicama lokalne uprave dade određena financijska sredstva a lokalna da o rizicima svog područja još doda sredstva za vatrogastvo. Sufinanciranje IMG 5139vatrogastva s državne razine treba proširiti na sve jedinice lokalne samouprave, jer sve općine i gardovi imaju obvezu organiziranja vatrogasne službe, a ne samo oni koji imaju profesionalne jedinice. Istovremeno općine i gradovi trebali bi svoje rukovodeće ljude i vatrogasce kao što je primjer u Austriji zapošljavati kao svoje zaposlenike, od domara, do komunalnih službi, u vrtićima, jer tako bi ih još prije imali pri ruci, te manje potrebe za profesionalizacijom u vatrogastvu.

Tekst/foto: Vladimir Protić