Petak, 16 Prosinac 2016 11:19

„Božićna priča“ za pomoć učenicima lošijeg imovinskog stanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

5. HUMANITARNI BOŽIĆNI SAJAM OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA -

POŽEGA – Po 5. učenici i učitelji OŠ Antuna Kanižlića, te njihova Školska zadruga „Pčelica“ organizirali su humanitarni prodajni sajam pod nazivom „Božićna priča“ u dvorištu škole. Cijela aktivnost provodi se nekoliko mjeseci ranije, kada učenici na radionica i vanškolskim aktivnostima izrađuju ukrase, božićne ukrase, suvenire, nakit, igračke, i dr., a sada to prodaju na sajmu u školskom dvorištu. Osnovni cilj cijele aktivnosti je da se prodajom osiguraju sredstva za pomoć u odlasku na školu u prirodi učenicima lošijeg imovinskog stanja. Da bude prava atmosfera adventskog sajma posjetiteljima je u ponudi bio vrući čaj, kuhano vino, fritule i puno vrsta kolača koje su pekle mame učenika kao svoj prilog svemu.

- Moram reći da je ovaj božićni sajam postao jedna tradicija u našoj školi, da smo ovim sajmom svake godine osigurali odlazak nekoliko učenika slabijeg imovnog stanja na školu u priroduIMG 5255 iz svakog razreda. Uz to ovim sajmom potičemo humanost i empatiju kod naših učenika, ujedno ih učimo i poduzetništvu, učimo ih da ne čekaju da netko drugi riješi njihove probleme, već da se sami uhvate u koštac s njima – rekla je učiteljica tehničke kulture, Renata Marinić, voditeljica cijelog projekta.

Učenici su priredili sa svojim učiteljima i kulturno umjetnički program za posjetitelje, a i pravog Djeda Božićnjaka. Sajam je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović.- Lijepo je kada djeca od najmlađe dobi stječu osjećaj za pomoć onima koji možda nemaju sve ono što bi im njihovo okruženje trebalo pružiti. Škola s ovakvima projektima pokazuje da se već od najranije dobi kroz školske aktivnosti može pomoći i prikupiti sredstva te osjetiti onu ljudsku bliskost i potrebu pomaganja onima koji imaju manje ili su u nevolji – poručio je gradonačelnik Neferović.
Uz brojne roditelje i goste sajam su posjetili i poneki od gospodarstvenika, dogradonačelnik Darko Puljašić, pročelnica društvenog odjela županije dr. sc. Vesna Vlašić.

Tekst/foto: Vladimir Protić