Breadcrumbs

Utorak, 14 Siječanj 2020 09:35

Lista poduzetničkih ideja koje će biti tražene na hrvatskom tržištu u 2020 godini

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

Na stalnoj vjetrometini propitkivanja - hoću li uspjeti ili ne, hoću li moći ili ne, jesam li spreman za nove izazove ili ne, svaka poduzetnica i poduzetnik gradi svoje poduzetništvo. Početak nove kalendarske godine posebice je prožet takvim "mentalnim olujama" jer se analiziraju učinci, planiraju strategije i aktivnosti, te prije svega pripremaju novi sadržaji, usluge i proizvodi ili pak traže načini da se tržišno osnaže i ojačaju postojeći.

- Danas deseci tisuća ljudi razmišljaju o pokretanju vlastitog posla ili pak o reorganizaciji postojećih poduzetničkih aktivnosti. Prosječno tijekom životnog vijeka tri do četiri puta mijenjamo svoju karijeru i profesionalno usmjerenje. Sve je više onih koji su zasićeni postojećim poslovnim aktivnostima - u potrazi za nečim novim - bilo kroz poduzetničke aktivnosti, bilo kroz plasman novih usluga ili proizvoda. S jedne strane raduje što svuda oko nas ima obilje maštovitih ideja za istup na tržištu, no s druge strane to isto tržište traži i naš intenzivan angažman, naporan rad i prije svega veliki trud - da bi uspjeli. Stoga ideja i poticaja za kreativna rješenja nikada nije dovoljno u nadi da će jednako tako biti i s našim poduzetničkim elanom - ocjenjuje futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra.Sanela Dropulić 022

Evo stoga nekoliko ideja koje bi vam mogle biti u tom pravcu od koristi.

Financijsko savjetovanje - ako ste dobri s "brojkama i računicom" - uložite u svoje dodatno obrazovanje ili pak izoštrite postojeće vještine i usmjerite se na financijsko savjetovanje. Danas je sve veća potreba u ovom području jer mnogi ljudi, ma koliko se činilo da tomu nije tako - ne znaju upravljati novcem. Tomu svjedoči i sve viša brojka osobnih bankrota (na globalnoj, ali i nacionalnoj razini), sve veća zaduženost stanovništva koje troši iznad svojih mogućnosti, te ne zna temeljne nauke učinkovite štednje i racionalne potrošnje. Usmjerite svoje savjetodavne aktivnosti u kvalitetno educiranje klijenata o upravljanju novcem u poslovne i privatne svrhe.

Poslovi vezani uz bicikle - jedan od najpopularnijih "prometala" - bicikl - postao je ujedno izvor i najvećeg broja novih poslovnih ideja - od turističkih bicikl tura, fitness treninga na sobnim biciklima, do iznajmljivanja bicikla te popravaka, kao i prodaje prateće opreme. Sve je više i škola bicikliranja - sportskog i rekreativnog. Općenito - zabava koju pruža bicikl - odličan je izvor poduzetničkih ideja - možda baš i za vas.

Usluge čišćenja (svih vrsta) - postoje dvije glavne vrste čišćenja - za privatne domove i gospodarske subjekte - no čistiti možete svugdje gdje želite - na hrvatskom tržištu vlada kronični nedostatak kvalitetnih servisa za čišćenje - bilo koje vrste. Posebice se osjeti manjak radne snage i usluga u turističkom sektoru. Outsourcing servisa za čišćenje sve je traženiji - stoga je možda ovo upravo niša u koju biste mogli "uroniti" svojim poduzetničkim angažmanom.

Briga o kućnim ljubimcima - sve više posla i obaveza, sve manje vremena - odlika je današnjeg tempa življenja - stoga imao sve manje vremena i za kućne ljubimce. Briga za kućne ljubimce onih koji za njih nemaju vremena je jedan od sve traženijih poduzetničkih angažmana u Hrvatskoj - ne samo za šetnje, nego i za nabavku hrane, potrebne opreme, odvođenja kućnog ljubimca veterinaru, šišanje...Ako volite životinje, a nije vam problem osigurati i vrijeme za skrb o njima - možda je ova poduzetnička ideja savršena upravo za vas u 2020. godini.

Mali kućanski poslovi - ako je vjerovati neslužbenim statistikama - gotovo sve što vrijedi od hrvatske radne snage u "građevini" - već odavno radi po inozemnim "bauštelama" - nema više domaćih keramičara, elektroinstalatera, vodoinstalatera, zidara... Svi oni koji su vješti s "rukama" i malim kućanskim poslovima, imaju odličnu mogućnost pozicionirati se na tržištu popravaka jer danas je poprilično teško naći majstora koji će zamijeniti dvije - tri polupane pločice u kupaonicama, sazidati pregradni zid u dnevnom boravku, izraditi novu policu za knjige. Uz malo talenta i truda, posebice za muški dio populacije, ovaj segment pružanja poduzetničkih usluga poprilično je potentan za poslovni uspjeh na području Hrvatske.

Ženski poduzetnički centar

 

Konzultant za istraživanje tržišta - svakih trideset minuta na globalno tržište lansira se neka nova tehnologija, a napredak civilizacije osjeti se i u Hrvatskoj. Teško je pratiti sva događanja, aktivnosti, ali i afinitete kupaca, kako kod kuće, tako i u inozemstvu, ako nemate kvalitetnu pripremu, logistiku, istraživanja. Upravo su poslovi na konzultantskim uslugama istraživanja domaćeg i inozemnog tržišta za što uspješniji plasman usluga i proizvoda, ali i lansiranje novih, jedna od traženijih poduzetničkih aktivnosti već nekoliko godina, s posebnim porastom potražnje u 2020 godini.

Osobni treneri i asistenti - ma koliko zvučalo čudno za hrvatske uvjete, ali osobni treneri asistenti su osobe koje će postati sve traženije (iako već u mnogim slučajevima jesu) u poslovnom miljeu (bar onih koji to mogu sebi priuštiti). Poslovni život sve više "guši" privatni - imamo sve manje vremena za sebe, napose i za vlastito zdravlje, opuštanje, razonodu. Da ne bismo zaboravili koliko nam je i taj aspekt života značajan - na scenu poduzetničkih usluga stupaju osobni treneri i osobni asistenti. Ovi prvi će nam pomoći da budemo u dobroj kondiciji bilo da vježbaju s nama ili pak nam kao nutricionisti pomažu s izborom naše prehrane. Ovi drugi bit će nam pri ruci kako bi što kvalitetnije organizirali privatni život, obaveze izvan posla, znali živjeti kvalitetno unatoč brojnim aktivnostima i sadržajima kojima nam je ispunjen dan.

Tapeciranje, renoviranje, redizajn - u stalnoj tržišnoj utrci po modelu - ostavi staro, kupi novo - gotovo smo zaboravili da se i davno kupljene stvari mogu "osvježiti" i iznova koristiti. Umjesto da ih odbacujemo i mijenjamo za novo (nerijetko i ne dovoljno kvalitetno) - staru fotelju, stol ili pak ormar ponekad je dovoljno samo osvježiti novom bojom i dizajnerskim idejama, da bi iznova zasjali. Svatko tko ima malo mašte i velikog truda za učenje, može se okušati u ovoj poduzetničkoj sferi, napose kada smo zatrpani online idejama za dizajn, redizajn, renoviranje s tisućama kvalitetnih sadržaja kojima možemo udahnuti novi život starim komadima namještaja, odjeće ili pak ostalih stvari koje bismo inače mijenjali za nove.

Dostava darova - koliko ste puta bili u situaciji da morate nekom nešto hitno darovati, a ideja i vremena za nabavku - nigdje. Manjak vremena kojega imamo u svakodnevnom rasporedu dovela je do kreiranja cijelog niza digitalnih servisa za narudžbu darova različitih namjena i vrsta (od rođendana, svatova, obljetnica, poslovnog darivanja, pa čak i sahrana...) koje štede vrijeme, trud pa i novac, izborom svega potrebnoga (te dostavom na željene adrese) za ono za što nemamo mogućnosti.

Dnevna skrb - bilo da je riječ o djeci ili starijim osobama - postojeći sustav privatnih i državnih institucija ne mogu pružiti dovoljno sadržaja kada je riječ o brizi za ove kategorije stanovništva. Nije rijedak slučaj da su roditelji željni svoju djecu nekamo ostaviti kako bi primjerice subotom uvečer mogli otići na večeru ili pak u kino. Jednako je i sa starijim osobama, posebice ako je riječ o nepokretnim i bolesnim ljudima koji trebaju cjelodnevnu brigu i nadzor. Ukoliko imate mogućnosti i volje usmjeriti svoje aktivnosti na pružanje dnevne srbi - riječ je o poduzetničkoj usluzi koja definitivno nailazi na sve veći broj korisnika i deficitarna je za hrvatsko tržište.