Subota, 25 Siječanj 2020 10:00

Isplaćeno 25 milijuna kuna za uzgoj rasplodnih junica

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je drugi dio nacionalne potpore korisnicima mjere „Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica“ iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. Pravo na potporu ostvarilo je 4.634 korisnika s ukupno 18.367 grla i iznosom potpore od 2.450,03 kuna po grlu.

Potpore će osobito biti usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj. Dodjelom potpore želi se zaustaviti trend pada broja krava i junica te proizvodnje mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Cilj ovog Programa potpore je privremena financijska pomoć proizvođačima za razdoblje od 2018. do 2020. godine, a radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva zbog posljedica cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože u prethodne tri godine.

U trogodišnjem razdoblju provedbe Programa radi obnove narušenog proizvodnog potencijala planira se omogućiti potporu za kupovinu najmanje 9.000 steonih junica. Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica i obnavljanje životinjskog blaga planira se za 35.000 steonih junica, što bi u određenoj mjeri obnovilo narušeni proizvodni potencijal u proizvodnji mlijeka.

 - Sufinanciranje uzgoja junica u trogodišnjem Programu potpore proizvođačima radi obnove proizvodnog potencijala u govedarstvu, samo je jedna od čak 13 mjera kojima Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede intervenira u svrhu očuvanja i unaprjeđenja mliječnog govedarstva. Za istaknuti je da sufinanciranje ostvaruju junice oteljene i uzgojene na hrvatskim farmama i da se kroz ovu mjeru potiču isključivo hrvatski uzgajivači goveda - istaknula je ministrica  poljoprivrede Marija Vučković.