Četvrtak, 01 Srpanj 2021 08:34

Svečano otvorena Poduzetnička zona Lipik 2 s novom infrastrukturom

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

LIPIK - Svečano otvorena Poduzetnička zoba 2 u Lipiku uvelike će pomoći u privlačenju novih investicija i stvaranju mogućnosti za otvaranje novih poduzeća i radnih mjesta u malim i srednjim poduzećima. Zonu je otvorio Josip Prhal, poznati lipički obrtnik koji u ovom gradu radi kao frizer već punih 55 godina. Kako je istaknuto uoči samog otvorenja, gospodin Prhal je došao u Lipik kao mladi šegrt u radnju svojeg brata te je ovdje otvorio svoj obrt i osnovao obitelj. Njegova marljivost, upornost i poduzetnost trebala bi svima biti uzor, a njegov staž i dugogodišnji rad i opstanak daje nadu da će ova zona u Lipiku i poduzetnici u njoj ostvariti tako dugoročnu i uspješnu poslovnu priču.

aktualnolight elementi9673slika2

Upravo u svrhu poboljšanja dostupnosti poduzetničke poslovne infrastrukture malim i srednjim poduzetnicima, a radi njihovog olakšanog rasta i razvoja Grad Lipik je tijekom provedbe projekta „Ulaganje u izgradnju osnovne zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone Lipik 2“, a uz pomoć sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj izgradio osnovnu infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni Lipik 2. Projekt je vrijedan 5.649.203,38 kuna i financiran je kroz Program razvoja infrastrukture poduzetničkih zona, KK.03.1.2.03. u iznosu 4.733.945,64 kuna.

Tako je izgrađeno kompletnom infrastrukturom područje od 16,2 hektara. Uređeno je prometnicama i javnom rasvjetom, opremljeno je komunalnom infrastrukturom te elektro-energetskim vodovima koji su dovedeni do svake parcele. S uređenjem ove zone Grad Lipik je krenuo 2004. godine donošenjem odluke o osnivanju, a do danas ova zona je doživjela transformaciju kroz proširenje i kompletno uređenje.

Nakon samog svečanog čina otvorenja Poduzetničke zone, uzvanici su prošetali do Poduzetničkog inkubatora koji se nalazi u neposrednoj blizini. Ondje su mogli u jednoj od poslovnih jedinica vidjeti moderno postrojenje za preradu ljekovitog bilja, a nakon toga su u posljednjoj poslovnoj jedinici detaljnije čuli o projektu i o planovima Grada Lipika.

aktualnolight elementi9673slika3

O samom projektu prisutnima je govorila Veronika Prhal, voditeljica projekta. Pri tome je govorila o strateškoj važnosti same zone koja se nalazi na važnim prometnim pravcima i na kojoj je od 23 parcele preostalo njih još 11 slobodnih  za potencijalne poduzetnike. U zoni već naveliko ima afirmiranih tvrtki koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a tu je i reciklažno dvorište, kao i Poduzetnički inkubator Lipik vrijedan 20,7 milijuna kuna kojeg je također financirala Europska unija. U zoni je zaposlen 91 djelatnik, od čega ih je 28 zaposleno u tvrtkama koje su smještene upravo u Poduzetničkom inkubatoru koji je u potpunosti popunjen. - Naš trud i rad na razvoju poduzetničke klime općenito je i vidljiv, a kao dokaz u tome je i činjenica da je Grad Lipik u periodu od 2017. do 2019. godine među prva tri grada u Republici Hrvatskoj koji je privukao najviše EU sredstava po glavi stanovnika.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana u svojem je obraćanju istaknuo kako u svim ovim projektima Grad Lipik mora sudjelovati s 10 do 15%, a to nije problem, kako je rekao, iz razloga što Lipik ima jako poduzetništvo. Stoga je uputio velik zahvalu upravo lipičkim poduzetnicima. - Vrlo sam ponosan na ovaj projekt. Ostvarili smo ono što smo željeli i napravili smo jedan reprezentativni prostor u svrhu razvoja i stvaranja radnih mjesta - rekao je gradonačelnik naglasivši da su u ovoj zoni vrlo povoljni uvjeti za pokretanje poslovanja s time da Grad Lipik potencira da zaposlenici imaju pristojne plaće kako bi u konačnici ovdje mogli živjeti te biti sretni i zadovoljni. U tu svrhu Grad Lipik provodi i niz poticaja, od onih za stambeno zbrinjavanje mladih do onih za ulaganje u poduzetništvo,

Grad Lipik kao jedinica lokalne samouprave ulagao je u razvoj poduzetničke infrastrukture na svom području prvenstveno kroz osnivanje i ulaganja u infrastrukturu poduzetničkih zona, među kojima se najviše ističe Poduzetnička zona Lipik 2. Županija također ulaže napore u razvoj poduzetništva o čemu je govorio i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha. - Svi mi u Požeško-slavonskoj županiji znamo da Lipik i njegovi građani imaju one tri potrebne varijable za uspjeh, a to su vizija, strategija te u konačnici realizacija. Svake godine u Lipiku tome svjedočimo i na tome vam čestitam.

tekst i forografije Compas Lipik