Četvrtak, 01 Srpanj 2021 18:05

Požeško-slavonskim poljoprivrednicima 20 milijuna kuna pomoći za saniranje šteta od tuče i poplava

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 1. srpnja 2021. godine donijela Odluku o pomoći poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na područjima u Požeško-slavonskoj županiji u 2021. godini, za što je osigurano 20 milijuna kuna iz Državnog proračuna RH. Također, na sjednici Vlade usvojen je Program sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu vrijedan 5 milijuna kuna, također osiguranih iz nacionalnih sredstava

Ministarstvo poljoprivrede će predviđena sredstva pomoći za saniranje šteta u poljoprivredi nastalih uslijed tuče, kiša i poplava usmjeriti izravno na račun Požeško-slavonske županije koja će u suradnji s Ministarstvom izraditi program potpora male vrijednosti za nepogodom pogođene poljoprivrednike i utvrditi kriterije za dodjelu sredstava pomoći, uz pomoć savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu. 

Na sjednici Vlade usvojen je i Program sufinanciranja pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu. Jedinicama područne (regionalne) samouprave sufinancirat će se izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i infrastrukturnih  projekata kojima se potiče i promiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača.  

„Osigurali smo 20 milijuna kuna vrijednu pomoć poljoprivrednicima na području Požeštine te ćemo u suradnji sa županijom izraditi program potpora koji će imati za cilj brzo i efikasno pružiti pomoć svima kojima je pomoć potrebna. Znamo koliko je u ovom trenutku važna brza reakcija s obzirom na razmjer šteta koje su na velikom broju poljoprivrednih gospodarstava stopostotne“izjavila je tom prilikom ministrica poljoprivrede Marija Vučković te komentirala i usvojeni program sufinanciranja infrastrukturnih projekata namijenjen poticanju povezivanja proizvođača: „Program je u skladu s Programom Vlade RH 2020. – 2024., ključnim prioritetom i ciljem postizanja samodostatnosti u hrani i niskougljičnoj energetskoj tranziciji jačanjem hrvatskog sela i poljoprivrede. Udruživanjem primarnih poljoprivrednih proizvođača, bilo da je riječ o biljnoj proizvodnji ili stočarstvu,  omogućeno je zajedničko zastupanje interesa i zajednički nastup na tržištu u svrhu jačanja kapaciteta regionalne razine za učinkovitije korištenje sredstava EU namijenjenih razvoju poljoprivrede i bolje pozicije na tržištu“.