Utorak, 06 Lipanj 2023 13:56

Otvorenje novo izgrađene Kompostane tvrtke Komunalac Požega d.o.o. na lokaciji Vinogradine

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Izgradnja i opremanje kompostane na lokaciji Vinogradine (KK.06.3.1.15) je u pšotpunosti završeno, te je upriličeno svečano otvaranje, na kojemu su nazočili predstavnici Ministarstva gospšodarstva i zaštite okoliša, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, načelnici općine Velika, Kaptol i Brestovac, nekadašnji direktor Komunalca Anto Bekić te brojne uzvanici i djelatnici Komunalca Požega. 

Sve nazočne pozdravio je direktor tvrtke Komunalac Požega Domagoj Lovrić te istakao: - Drago mi je što smo se danas okupili na svečanom otvorenju I. funkcionalne cjeline kompostane za prikupljanje i obradu biootpada. Čast mi je pozdraviti predstavnike Ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša koje je odobrilo bespovratna sredstva za ovaj projekt, predstavnike Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s kojima smo zajedničkim naporima proveli ovaj projekt, predstavnike Požeško-slavonske županije uz čiju smo pomoć ishodili potrebne dozvole za rad kompostane, te predstavnike grada Požege koji je omogućio sufinanciranje opreme kompostane.
Obzirom  da nismo imali financijskih mogućnosti za samostalnu i cjelovitu izgradnju kompostane, na poziv Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz prosinca 2019. godine (Poziv na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada (referentni broj: KK.06.3.1.15)) prijavili smo izgradnju I. funkcionalne cjeline kompostane koja je obuhvaćala izgradnju površine za kompostiranje s pripadajućom infrastrukturom, objekta za zaposlene i nabavu kompletne opreme. Cilj izgradnje I. funkcionalne cjeline kompostane bio je odvojeno sakupljanje i obrada biootpada, poboljšanje postojećeg sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području 8 jedinica lokalne samouprave Požeško-slavonske županije te smanjenje količine otpada na odlagalištu. Projekt je pokrenut i s ciljem povećanja stope odvojenog sakupljanja otpada na našem području te smanjenja iznosa poticajnih naknada za prekomjerno odloženi komunalni otpad na odlagalištu koji plaćaju jedinice lokalne samouprave. Analizom do sada provedenih mjera i uloženog truda na području odvojenog sakupljanja otpada, uvidjeli smo da nije dovoljno iz komunalnog otpada izdvajati samo reciklabilne vrste otpada – papir, staklo, plastiku, jer su stope odvajanja otpada na godišnjoj bazi u svih 8 jedinica lokalne samouprave u kojima obavljamo javnu uslugu uvijek bile niže od 20 %,  a poznato je da u svrhu doprinosa kružnom gospodarstvu Europske unije, Republika Hrvatska mora oporabiti recikliranjem i pripremom za ponovnu uporabu najmanje 55% mase komunalnog otpada do 2025. godine, 60% do 2030. godine, a 65% do 2035. godine. Smatram da ćemo se tek s početkom rada kompostane u srpnju ove godine, polako početi približavati propisanim ciljevima. 
Odlaganje biootpada i ostalog biorazgradivog otpada predstavlja veliku prijetnju za okoliš s aspekta stvaranja metana uslijed raspadanja otpada i emisija stakleničkih plinova. Izbjegavanjem odlaganja biootpada ne samo da se postiže smanjenje emisije stakleničkih plinova, nego se doprinosi stvaranju kvalitetnog produkta – komposta. Očekujemo da će se realizacijom projekta kompostane stvoriti i društvene i gospodarske vrijednosti (zapošljavanje, unapređenje komunalnih usluga) te postići zaštita okoliša (smanjenje volumena otpada i rasterećenje odlagališta, smanjenje onečišćenja tla, vode i zraka, povećanje kakvoće tla i povećanje kakvoće okoliša).
Posebno želim naglasiti važnost edukacija u realizaciji ovog projekta. O pravilnom postupanju s otpadom djecu i građane već godinama educiramo na radionicama u predškolskim i školskim ustanovama, putem naše mrežne stranice i uz pomoć lokalnih medija, a u narednom periodu izobrazno-informativne aktivnosti planiramo provoditi još intenzivnije. Ovom prilikom želim zahvaliti svim djelatnicima i predstavnicima medija koji su do sada u tome sudjelovali i pomogli u buđenju ekološke svijesti naših građana - zaključio je direktor Lovrić te dao i nekoliko podataka o cijelom projektu.

PODACI O PROJEKTU:
Prijava projekta: Projekt je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada (referentni broj: KK.06.3.1.15)  u kolovozu 2020. godine
Odluka: Odluku o financiranju donijelo je Ministarstvo  gospodarstva i održivog razvoja u listopadu 2020. godine
Ugovor: Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, KK.06.3.1.15.0009 potpisan je u studenom 2020. godine između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Komunalca Požega
Vrijednost projekta: Ukupna vrijednost projekta je 7.536.866,81 kn. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta su 6.000.439,04 kuna pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 3.000.219,52 kuna, tj. 50% ukupno prihvatljivih troškova. Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Grad Požega sudjelovao je u sufinanciranju opreme kompostane u iznosu 1.651.782,02 kn.
Krajnji rok provedbe Projekta: 27.5.2023.
Kratki opis projekta: Projektom je izgrađen i opremljen I. funkcionalni dio kompostane na k.č.br. 700 k.o. Mihaljevci u sklopu odlagališta otpada Vinogradine. Izgrađena je ploha za kompostiranje s pratećom infrastrukturom i objekt za zaposlene te nabavljena oprema za obavlljanje tehnološkog procesa kompostiranja (drobilica, prevrtač, bubnjasto sito, stroj za pakiranje vreća komposta, procesno-mjeriteljska oprema i ostala oprema s alatima za rad). Predviđeni kapacitet za ovu fazu projekta je 1000 t/god. Projektom su provedene sljedeće aktivnosti:
Priprema dokumentacije Izgradnja i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog biootpada
Provedba horizontalnih načela
Promidžba i vidljivost
Upravljanje projektom i administracija
Krajnji korisnici projekta: Stanovništvo 8 JLS (gradovi Požega, Pleternica i Kutjevo, općine Velika, Brestovac, Čaglin, Kaptol i Jakšić), gospodarski subjekti i ustanove koji koriste usluge Komunalca Požega,  ali i stanovništvo i subjekti izvan područja djelovanja komunalnog društva.

Ćestitke na završenom projektu, ali još više o značenju ovog projektakoji će imati ukupni doprinos zaštiti okoliša, smanjnje stakleničkih plinova, čistiji okoliš na području Požeštine, ali i zadovoljnije građane jer će odvajanjem otpada za kompostiranje smanjiti količine komunalnog otpada u zelenim kantama, te na kraju manje platiti prikupljanje i odvoz otpada, uputili su zamjenik županice Ferdinad Troha i gradonačelnik grada Požege Željko Glavić.