Petak, 16 Lipanj 2023 08:54

Na međunarodno ocjenjivanje graševina GROW Du Monde 2023. u Kutjevo stiglo 210 graševina

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - U sklopu međunarodne manifestacije GO GROW 2023. posebno su se predstavila vina Požeško-slavonske županije, a održano je i Međunarodno ocjenjivanje graševina GROW Du Monde 2023., gdje su ocjenjivači iz 15 zemalja svijeta imali uistinu težak zadatak. 

„Stiglo je 20 ocjenjivača iz 15 zemalja svijeta od SAD-a do Sjeverne Makedonije, a ocjenjuje se 210 uzorak graševine iz sedam zemalja. Velika je konkurencija jer svi najbolji proizvođači graševine daju uzorke svojih najboljih vina“ – rekao je Krunoslav Sontaki, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Kutjevački vinari.

„Drago mi je da je ova manifestacija došla u Kutjevo, u našu Zlatnu dolinu i da međunarodni ocjenjivači iz 15 zemalja imaju priliku na autohtonom području upoznati našu graševinu. Vina koja su prepoznali i ocjenjivači na Decanteru vjerujem da su prepoznata i danas i da će hrvatska graševina zasigurno polučiti dobre rezultate na ovom natjecanju“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

589a03d7f0bfaa87111cab768dc13309 5 XL

„Ovo ocjenjivanje je značajno za graševinu i njenu popularizaciju na domaćem, a osobito na međunarodnom tržištu. Graševina je inače u krugovima europskih restorana nedovoljno zastupljena, a može dati široki dijapazon vrsti i kvalitete vina. Sorta koja u svakom slučaju treba snažniju marketinšku promociju što upravo radi GO GROW“ – dodao je Vlado Krauthaker, vinar iz Kutjeva.

Graševina je najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj i Sloveniji, a visoko mjestu u vinskoj ponudi zauzima i u drugim susjednim zemljama. S ciljem njene popularizacije i kvalitetnijeg plasmana na tržište Igor Luković iz Srbije, Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Saša Špiranec iz Hrvatske prošle su godine pokrenuli GROW Du Monde – ocjenjivanje graševine. Već prve godine ovo se natjecanje pozicioniralo kao najvažnije svjetsko ocjenjivanje graševine.589a03d7f0bfaa87111cab768dc13309 4 XL

„Želja nam je da mnogobrojni gosti ove manifestacije uz ocjenjivanje i sudjelovanje na konferenciji u svijet pronesu i glas o graševini, ali i o istoku Hrvatske kao destinaciji. Kada međunarodno priznati vinski stručnjaci dođu i upoznaju se s bogatstvom stilova i kvaliteta koju ta sorta nudi, jasno je da će glas da je riječ o sorti koja ima veliki potencijal prenijeti širom svijeta“ – rekao je Špiranec.