Utorak, 24 Listopad 2023 14:10

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede - Stanje s afričkom svinjskom kugom u RH

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Od 20. listopada do 23. listopada do 14 sati, utvrđeno je osam pozitivnih slučajeva na afričku svinjsku kugu, od toga sedam u Vukovarsko-srijemskoj županiji (općina Stari Jankovci, Cerna, Jarmina, Ivankovo i Vrbanja), jedan u Brodsko-posavskoj županiji (općina Velika Kopanica, mjesto Kupina) te niti jedan slučaj u Osječko-baranjskoj županiji.

U odnosu na prije potvrđene slučajeve u sljedećim općinama najmanje 20 dana nije bilo pozitivnih slučajeva: Babina Greda, Bošnjaci, Gunja, Nuštar, Županja, Gundinci, Sikirevci, Štitar i Vođinci, no nažalost danas se pojavio jedan novi slučaj afričke svinjske kuge u Brodsko-posavskoj županiji u općini Velika Kopanica mjestu Kupina. U toj županiji ovo je četvrti slučaj od pojave bolesti, a zadnji je zabilježen 12. srpnja 2023. godine.

Reagiranje na medijske napise

U svjetlu napisa u medijima vezano uz tvrtku Agroproteinka očitujemo se kako slijedi, s obzirom na to da su ponovno po ovoj temi iznesene lažne i netočne informacije iz kojih javnost može izvući pogrešne zaključke.  

Ministarstvo poljoprivrede ne planira dodatnih 1,35 milijuna eura na teret zbrinjavanja trupala eutanaziranih i uginulih svinja zbog afričke svinjske kuge. Pojedini akteri tvrdili su da su ti troškovi veći od nekoliko milijuna eura, što također nije točno. Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 800 tisuća na troškove zbrinjavanja trupala zbog afričke svinjske kuge te je u slučaju potrebe planiralo do kraja godine za iste troškove osigurati dodatnih nešto više od 500 tisuća eura. Obveza države je zbrinjavati lešine i taj trošak obuhvaća trošak prijevoza, spaljivanja, dezinfekcije i ostale troškove.  

Ministarstvo poljoprivrede ne skriva i ne kamuflira stavke rebalansa; navedena je stavka pod istim imenom godinama, a više je puta navedeno tko je točno koncesionar u Hrvatskoj i kako je dobio koncesiju te da se cijene zbrinjavanja nisu mijenjale od 2013. godine, pri čemu cijena nije mijenjana unatoč inflaciji. Ukupan trošak zbrinjavanja u mandatu ove Vlade ovisi isključivo o broju zbrinutih lešina i o ničemu drugom, a točan trošak prilikom usvajanja proračuna ne može se predvidjeti.  

Podsjećamo i kako je ugovor o koncesiji s tvrtkom Agroproteinka prvi puta sklopljen 2007. godine, kada Andrej Plenković nije bio predsjednik Vlade RH, kada Marija Vučković nije bila ministrica poljoprivrede ni Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova.       

Jedino što se mijenjalo u vezi s troškovima zbrinjavanja jest odluka Ministarstva poljoprivrede iz 2015. godine o plaćanju troškova zbrinjavanja za sve firme, a ne samo za one koje su imale do 1000 grla, pri čemu je ta odluka, o kojoj sud sad ne dajemo nego pišemo činjenično i dokazivo stanje, glavni razlog povećanih troškova i rebalansa svake godine.