Petak, 27 Listopad 2023 09:14

Ministarstvo poljoprivrede posjednicima nadoknađeno 3,9 milijuna eura za eutanazirane svinje

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Temeljem Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge i Odluke o interventnoj mjeri pomoći zbog izbijanja afričke svinjske kuge na području Republike Hrvatske radi ublažavanja posljedica epidemije, Ministarstvo poljoprivrede je danas 26. listopada 2023. godine isplatilo novi krug potpora. Potpore su isplaćene za 74 uzgajivača svinja. Ukupni iznos isplaćenih potpora u ovome krugu je 561.852,57 eura, čime je do danas ukupno isplaćeno 3,9 milijuna eura za 633 korisnika u svrhu naknade vrijednosti eutanaziranih svinja.

U pripremi je sljedeći krug isplata za novih 270 uzgajivača kojima su uslijed provedbe mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge svinje usmrćene ili su uginule.

Također, danas je ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem održala sastanak u Slavonskom Brodu na temu aktualnog stanja s afričkom svinjskom kugom u nazočnosti župana brodsko-posavskog Danijela Marušića, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića, predsjednika Udruge svinjogojaca Brodsko-posavske županije Željka Kucjenića te predstavnika sektora i ovlaštenih veterinara. Na sastanku je ministrica Vučković izrazila zahvalnost veterinarskoj struci i odgovornim posjednicima na predanom radu i zalaganju koji su rezultirali zadovoljavajućom epidemiološkom situacijom na području ove županije te najavila novi sastanak po pitanju afričke svinjske kuge i nastavak suradnje sa svim dionicima u suzbijanju ove bolesti. 

Podsjećamo da su od prošlog tjedna u e-savjetovanju tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge.

Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura.