Petak, 27 Listopad 2023 09:49

Kasna berba grožđa u pokaznom vinogradu na jedinstvenom Trgu graševine donijela grožđe odlične kvalitete

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KUTJEVO - Na jedinstvenom u svijetu Trgu graševine u Kutjevu na kojemu se nalazi i mali pokazni vinograd sa naravno, graševinom, održana je jedna od kasnijih berbi. Jedinstvena je i Udruga tamošnjih vinogradara i vinara Kutjevački vinari, a svaki član udruge ima svoj trs graševine u tom vinogradu. Naravno da svi oni imaju obvezu voditi računa o svom trsu koji je označen njihovim imenom a jedan od njih ima i dužnost vincilira koji se brine u potrebnim radovima na vinogradu, od orezivanja, špricanja, zametanja pa i organizacije berbe u pokaznom vinogradu.

Ove godine vincilir je bio glavni enolog  dipl. ing Ivan Marinclin iz Kutjeva d.d., kojemu su svi članovi a posebno predsjednik Udruge Krunoslav Sontacchi odali priznanje i sve pohvale za odlično vođenje brige o pokaznom vinogradu. Predsjednik je istakao i dosta tešku vinogradarsku godinu koja je na nekim predjelima vinogorja imala i više velikih šteta, od mraza, od tuče i duže suše, pa je količina grožđa bila manja, no kvaliteta je grožđa dobra i sada treba biti majstor u podrumu. Istakao je i kutjevačko vinogorje kao svjetliji primjer odličnog očuvanja grožđa u vinogradima koji se prostiru u Zlatnoj dolini na gotovo 1.400 ha, u odnosu na ostala kontinentalna vinogorja. Berbi grožđa nazočio je i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir sa djelatnicima Turističke zajednice grada Kutjeva.

Grožđe je sve obrano, a brali su ga članovi Udruge Kutjevački vinari, a po tradiciji bit će prerađeno u vinskom podrumu Akademskih vina u Podgorju. Od prošlogodišnjeg grožđa napravljena je graševina i buteljirana, a ponuđena je na degustaciji prije berbe i na svečanoj večeri nakon berbe. Nakon berbe u kojoj se dobro napunilo čak 6 kašeta očekuje se i ovogodišnje kvalitetno vino iz vinograda s Trga graševine.

Nakon odrađene berbe svi su se uputili na svečanu večeru u Restoran Kutjeva d.d. gdje je uz degustaciju vina svih članova Udruge Kutjevački vinari izabran I novi vincilir za 2024. godinu kojemu je svečano uručen i simbolični ključ kojim se otvaraju svi vinski podrumi. Čast biti novim vincilirom pripala je OPG Kristine i Zorana Svitok.