Nedjelja, 17 Svibanj 2015 16:41

Svojim prijedlozima u masterplan prometnog razvoja regije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SLAVONSKE ŽUPANIJE TRAŽE DOPUNU PLANA PROMETNE INFRASTRUKTURE HRVATSKE -

POŽEGA – Požeško-slavonska županija bila je domaćin sastanku Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Sisačko moslavačke županije i čelnih ljudi Ministarstva prometa i veza na kojoj trebaju dati svoja mišljenja i prijedloge za izradu novog masterplana prometnog razvoja regije.

- Ove četiri županije trebaju imati zajednički nastup kod izrade masterplanaIMG 9745 prometa koji podrazumijeva cestovni, željeznički i sve ostale vrste prometa. To je jedan novi slijed u planiranju i dobivanju financijskih sredstava iz EU, koji je sada postao obveza i na nižim razinama. Više županija se udružuju da mogu izraditi masterplan i utvrditi prioritete oko izrade prometnica. Planira se još priključenje i Brodsko-posavske županije u taj plan – istakao je direktor Zavoda za prostorno planiranje Soldo, koji smatra da smo u dosadašnjem planu prometnog razvoja Hrvatske kao županija bili zakinuti, te da nam nisu u plan stavljeni naši prioriteti za koje smo već izradili planove, studije utjecaja na okoliš i jako su bitni za naš dalji razvoj.

- Osnova za prometno planiranje i samim time povlačenje sredstava iz europskih fondova je Strategija prometnog razvoja. Za jedno desetak dana IMG 9743krećemo u njezinu reviziju koju će potom potvrditi Vlada i Sabor. Strategijom je napravljena na nivou cijele Hrvatske, no moramo spustiti planove na nižu razinu, na pet funkcionalnih regija, na udružene županije u funkcionalnu regiju a ovdje se radi o regiji Istočna Hrvatska koja obuhvaća pet županija. Ova regija veže se i na mađarsku, BiH i Srbiju. Svaka županija ima svoje zahtjeve, no u izradi je prometni model RH koji će dati točne podatke o stanju prometa u Hrvatskoj i budućim potrebama razvoja toga prometa. Vjerujem da nećemo više raditi ceste po željama nego na ekonomskim osnovama, a ostaviti mogućnost da se te osnove prošire u nekom trenutku - rekao je pomoćnik ministra Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Luko Vuletić, koji je na pitanje da je Požeško-slavonska županija jako izolirana i prometno nepovezana samo dodao, da je on iz Dubrovnika i dao do znanja da dobro zna što je prometna izoliranost.

Kako u planu razvoja cestogradnje Hrvatske nije uključena brza cesta Požega – Brestovac – tunel kroz Babju Goru – Godnjak – autocesta,IMG 9742 zamjenik župana Željko Jakopović ističe da će se upravo na tom pravci inzistirati da on uđe u novi masterplan prometnog razvoja. – Mi ćemo tražiti ono što je naša budućnost, svakako izlaz na autocestu. Moramo uvažavati i ekonomske pokazatelji i kriterije, no ja ću zastupani mišljenje da se mora u taj plan uključiti sve ono što se u nekoj bliskoj budućnosti može razvijati. Ono što ne uđe u strategiju neće se dalje ni spominjati. Ovo je naš interes i mi ćemo se tako postaviti pa i čekati. Iako nam ekonomski pokazatelji sada ne idu u prilog, za nas je to pitanje budućnosti i razvoja gospodarskog stanja i ekonomskih uvjeta.

Pomoćnik ministra Vuletić komentirao je zastoj na izgradnji autoceste kroz Baranju. – Ona nije izbačena, samo odložena jer se cijela dionica ne može napraviti do 2016. godine., od kad je prihvatljivost troškova. Na taj način samo riskiramo da RH platiti cijelu dionicu, a ne mora platiti cijelu dionicu, jer postoje novci predviđeni za tako nešto. Ona se sufinancira iz sredstava 2014. – 2020. i svi troškovi će biti prihvatljivi i ako se završi krajem 2017. godine. U isto vrijeme započeli smo i razgovore s kolegama iz mađarske da ta cesta ide od mosta na Dravi koji je skoro gotov do Mohača gdje oni imaju svoj dio koji trebaju napraviti.

Tekst/foto: Vladimir Protić