Četvrtak, 14 Svibanj 2015 11:01

Povećavaju kapacitet sa 3.000 na 8.000 tona jabuka

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POLA GODINE NAKON OTVORENJA U LIPIČKOJ HLADNJAČI SE PROIZVODE I SOKOVI -

LIPIK – Pola godine nakon službenog otvorenja, UHLO hladnjača splitske tvrtke Frutarija d.o.o. izgrađena u lipičkoj poduzetničkoj zoni radi 'punom parom', jabuke se redovito transportiraju velikim trgovačkim lancima, IMG 5626počela je i proizvodnja sokova a zaposleni su i novi radnici koji rade u dvije smjene. - Hladnjača je izgrađena na strateški najboljoj poziciji u Hrvatskoj tako da mi otkupljujemo jabuke iz svih slavonskih županija. Veliki trgovački lanci prepoznali su kvalitetu domaće jabuke i s prodajom nemamo problema. Do sada smo već isporučili 1.500 tona a za prodati je ostalo još 800 tona. Hladnjača se zapravo neće nikada ni isprazniti u potpunosti jer sorte koje se kasnije beru, kasnije će se i prodavati a već u srpnju očekujemo berbu i skladištenje novih količina najranijih sorti jabuka – kazao je direktor Frutarije Zlatko Matijašević.

Podsjetimo, tvrtka Frutarija je u hrvatsko-ruskom vlasništvu a bavi se otkupom, skladištenjem i prodajom voća, kao i proizvodnjom svježeg prirodnog soka od voća. U gradnju i opremanje UHLO hladnjače uloženo je tri milijuna eura. S kapacitetom IMG 5638od 3.000 tona voća najveća je u zapadnom dijelu Slavonije. Inače, ubrzo nakon otvorenja hladnjače počela je i proizvodnja prirodnog soka i sada ga se proizvode četiri vrste: bistri i mutni od jabuke, te sok od mrkve i cikle. Do sada je prodano 25.000 litara i to uglavnom u maloprodaji. Frutarija planira proizvodnju širiti i na sokove od jagode, marelice i breskve. - Ono što je za mene osobito važno, a mislim i za ovaj kraj, je to da smo proteklih mjeseci zaposlili nove radnike. Kada je hladnjača otvorena ovdje je bilo 13 zaposlenih a sada ih je 24. Svi su Slavonci osim dvojice, ja sam Dalmatinac a ima i jedan Istrijan – pomalo šaljivo je dodao Matijašević.

Još u vrijeme izgradnje, odnosno otvorenja, u Frutariji su najavljivali kako je riječ o prvoj fazi investiranja te da se namjeravaju širiti pa čak i saditi vlastiti voćnjak. Direktor tvrtke to je i sada ponovio. - Da, iduća faza bi se IMG 5641trebala realizirati do 2017. godine. Naš cilj je sadašnji kapacitet sa 3.000 tona povećati na 8.000 tona. Zemlju za novu gradnju smo osigurali tu odmah u susjedstvu a površina je kao i ova, odnosno 10.000 četvornih metara – najavio je Matijašević. Inače, u vrijeme početka gradnje hladnjače, plan je bio jabuke izvoziti na rusko tržište no, od toga se moralo odustati nakon embarga od strane EU. - Za sada je tako i mi smo se bili prisiljeni orijentirati na domaće tržište. Ipak, vjerujemo kako blokada prema Rusiji neće trajati duže od pet do šest godina tako da je veliko rusko tržište i dalje naš dugoročni strateški cilj – zaključio je Matijašević.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić