Četvrtak, 04 Lipanj 2015 12:42

Obilazili eko proizvodnju povrća i grožđa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SUDIONICI 8. AGROGLASOVOG ZNANSTVENOG SKUPA POSJETILI POŽEŠTINU -

POŽEGA – Trodnevni, 8. po redu Agroglasov znanstveni skup koji se u međunarodnoj godini tla uglavnom bavio tlom i njegovim očuvanjem, trećeg dana rada boravio je u Požeštini gdje su sudionici skupa obišli nekoliko eko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem povrća, ratarskih kultura i grožđa na ekološki način.

IMG 1239- Ovogodišnji znanstveni skup bavio se poljoprivredom i zaštitom okoliša na inicijativu časopisa Agroglas sa željom da se pokaže da poljoprivreda nije najveći onečišćivač okoliša kako ju se često titulira. Postoje modeli gdje se može intenzivno proizvoditi i sačuvati okoliš, a kroz ovaj edukativni obilazak to smo i vidjeli. Imali smo sreću da smo vidjeli OPG na više lokacija koji dosita pokazuju da se može proizvoditi ekološki, da treba biti predan ideji, da treba htjeti, i onda se može, a znanje i iskustvo se pokupi usput – istakla je Roberta Sorić, urednica Agroglasa inicijator i organizator znanstvenog skupa.

Sudionici skupa su obišli OPG u Požeškom Markovcu koji krči put prema ekološkoj poljoprivredi i žele napraviti i edukativni centar za ekološku proizvodnju, OPG Rosipal u Deževcima koji organizira zaista veliku proizvodnju ratarskih i povrtnih kultura na ekološki način, poljoprivredno-turističko imanje Zlatni Lug koje povezuje poljoprivredu, stočarstvo i uzgoj autohtonog goveda s turizmom kroz koji plasira svoju proizvodnju te Vinogradarstvo Enjingi u Hrnjevcu koji na 50 ha vinograda uzgaja grožđe na ekološki način.

 - Kada smo sve pokretali i sami smo se pitali da li intenzivna poljoprivreda može biti u sustavu očuvanja okoliša jer upotrebljava pesticide i herbicide. Pravilnom upotrebom već čini zaštitu prirode, a za to je potrebna dobra edukacija. Ovaj stručni skup povezuje znanost, znanstvena istraživanja sa neposrednim proizvođačima. Mi pokazujemo da se to može i svijest poljoprivrednika je tu sve veća i njihova odgovornost prema budućim generacijama – kaže Roberta Sorić i dodaje da se upravo provode edukacije poljoprivrednika i stječu buduća prava da bi uopće mogli nabavljati i upotrebljavati pesticide, a provodi se i kontrola i svih prskalica. Svi koji se bave poljoprivredom znaju da imati ispravan stroj znači uštedu, kako ekonomsku, tako i zaštitu okoliša.

U restoranu Zlatnog Luga za ručak su u ponudi imali autohtono jelo vinogradarski ćevap, staru deliciju požeških vinogradara koje je ponovno vraćeno na stolove u Požegi i meso autohtonog goveda podolca. Skup je dobio podršku Požeško-slavonske županije, a sudionike je pozdravi zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, koji se najviše bavi upravo razvojem poljoprivrede na području županije.

Tekst/foto: Vladimir Protić