Ponedjeljak, 08 Lipanj 2015 15:13

Zanimanje za ekološku proizvodnju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

STUDENTI AGRONOMSKOG FAKULTETA IZ BEČA U POSJETU POŽEŠTINI -

 POŽEGA – Četrdesetak studenata Agronomskog fakulteta iz Beča (Austrija) tri dana boravili su Požeštini, te u sklopu boravka posjetili nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju i finalnu preradu, te koji kod uzgoja primjenjuju ekološke standarde. Boravak u Požeštini započeo je s Vinogradarstvom i vinarstvom Enjingi u Hrnjevcu gdje su bili i smješteni u turističkim objektima Enjingi. Uz studente i profesore doputovali su i poljoprivrednici Seljačkog saveza Donje Austrije, želeći vidjeti iskustva hrvatskih poljoprivrednika i stočara.

 - Ovakva putovanja organiziraju se i u druge susjedne zemlje a boravili smo u BiH, Srbiji i Rumunjskoj. Studenti proučavaju poljoprivrednu proizvodnju, povlače usporedbe s poljoprivredom Austrije, a poseban naglasak traže na ekološkoj proizvodnji. Zanimaju ih problemi s kojima se susreću naši poljoprivrednici ali i dobra i uspješna rješenja - ispričao je Ivan Grgić, dipl agronom iz Beča, voditelj studijske posjete, porijeklom iz Tomislavgrada a školovao se u Austriji gdje i živi. Putovanje su dijelom sponzorirale sjemenarske i tvrtke zaštite bilja, te osiguravajuća kuća poljoprivrednih površina i banke.

 Osim vinogradarstva Enjingi gdje su vidjeli i uzgoj stada pasmine red angus u sustavu krava-tele na otvorenim pašnjacima, obišli su OPG Grbić u Požegi, proizvodnju buče golice, te proizvodnju bučinog ulja u vlastitoj uljari, a upoznali su i ostalu ratarsku proizvodnju i eko proizvodnju crne slavonske svinje. Na OPG Bobek u Novoselcima upoznali su se sa stočarstvom i uzgojem krava muzara i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, dok su na OPG Hruška u Bjeliševcu upoznali svinjogojstvo te preradu u suhomesnate proizvode i nadaleko poznati slavonski kulen. Obišli su i Festival graševine u Kutjevu gdje su brojni poljoprivredni proizvođači i vinari izložili svoje proizvode na štandovima te se upoznali i sa životom ruralne sredine.

Tekst/foto: Vladimir Protić/Alen Protić