Srijeda, 10 Lipanj 2015 16:59

Najbolje ocijenjen mirisni traminac Gojka Solde

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VINARI UDRUGE „VETERI CASTRI“ PO 2. PUTA SU SAMI OCIJENILI SVOJA VINA -

VETOVO – Članovi Udruge vinogradara i vinara „Veteri castra“ iz Vetova po drugi puta su proveli ocjenjivanje vina svih članova, da bi dobili što bolju informaciju o svom vinu, te uočili greške koje su učinili u podrumarenju. Vinsko ocjenjivanje vodio je glavni enolog kutjevačkih podruma Ivan Marinclin, a kao ocjenjivači somelieri sudjelovali su svi članovi koji su donijeli svoje uzorke na ocjenjivanje. Na taj način su najbolje mogli u jednom danu vidjeti tko je gdje sa svojim vinima, te usporediti s drugim vinima. Na ocjenjivanju se našlo 26 uzoraka bijelih i crnih vina, od kojih je najviše uzoraka pripalo graševini i to iz berbe 2014. godine.

- Zadovoljni smo svojim odzivom i što mi to sami ocjenjujemo, pa sami vidimo i razlike među vinima. Ove godine nisu velike razlike. Među nama nema neuspjeha i to ćemo organizirati i dalje – rekao je predsjednik udruge Branko Jakobović čestitajući svojim kolegama na dobrom poslu u podrumima.

Kod bijelih vina postignuti su slijedeći rezultati: prvo mjesto osvojilo je vino koje je jednoglasno ocijenjeno s 20 bodova, vinara Gojka Solde, za traminac mirisni polusuhi berba 2014., koje je i najviše ocjenjeno vino ovog natjecanja. Drugo mjesto osvojio je mladi vinar Deni Pavić s ukupnom ocjenom 19,0 za rajnski rizling, polusuhi berbe 2013. godine, koji je osvojio i treće mjesto s ukupnom ocjenom od 18,9 za graševinu berbe 2014. god.
Kod crnih vina postignuti su slijedeći rezultati: najbolje ocijenjeno crno vino s 18,4 boda je cabernet sauvignon Branka Jakobovića berbe 2013. godine, drugo mjesto osvojio je Gojko Soldo s 17,9 bodova za vino Vetovo, treće mjesto osvojio je Josip Orišković sa 17,5 bodova.

- Sa vinima berbe 2014. godine nije se trebalo puno zamarati s kompleksnošću, sa nekakvim potencijalom koji će dugo trajati. Berba je bila dosta kompleksna i zahtjevna, kako za vinogradara, tako i za vinara. Vina su još mlada, svježa, još uvijek se drže, aromatična, slabe strukture, tankog tijela, ali pitka i svježa vina. Baš ono što se traži na tržištu. Prigovarali su nam nekih prijašnjih godina da imamo vina s puno alkohola, robusna i teška, a ovogodišnje vino je upravo takvo kakvo traži i europsko tržište – istakao je Ivan Marinclin, predsjednik ocjenjivačkog suda vinara, koji su tek tri vina ocijenili za brončanu medalju, šest za srebrnu medalju, dok je 15 uzoraka bodovano za zlatnu medalju.