Ponedjeljak, 08 Listopad 2012 19:18

Park u Lipiku

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

JU ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM PODRUČJEM ŽUPANIJE PROMOVIRALA NOVU KNJIGU - 

LIPIK – Prostor Multikulturnog centra u Lipiku bio je premalen da primi sve zainteresirane za promociju nove knjige „Park u Lipiku“ zaštićeni spomenik parkovne arhitekture, grad, lječilište i perivoj koju je izdala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije. Treća je to knjiga autora mr. sc. Juraja Zelića, dipl. inž. šumarstva i mr. sc. Tomislava Crnjca na temu zaštićenih parkova s područja naše županije, a prva koja na taj način progovara i na jednom mjestu prikazuje bogatu povijest Lipika.

P9282721O knjizi su govorili prof. povijesti Stjepan Benković, konzultatnt, recenzent i mentor povijesnog dijela knjige koja prvi puta progovara o povijesnim činjenicama grada Lipika koje su široj javnosti nepoznate, te dr. sc. Ivica Samardžić, dipl. inž. šumarstva recenzent knjige koja govori o biološkom dijelu Parka u Lipiku.

Danas je Park u Lipiku zapušten, a to zapuštanje traje dugo i gotovo 50% stabala bi trebalo odstraniti iz parka. Oporavak će trajati isto toliko godina koliko je park zapuštan, poruka je autora knjige, koji su za današnjost i budućnost htjeli prikazati nekada slavne dane Lipika kao grada i lječilišta kada je u vrijeme Austro Ugarske doživio svoj razvoj, uspon i bio uz bok Karlovim Varima, kada je imao perivoj među najljepšim u Slavoniji. No, sustavno je perivoj zapuštan, u Domovinskom ratu i uništavan, a zapuštanje traje i poslije, a obnovom se ni danas nitko sustavno ne bavi.

Ova knjiga je poticaj da se krene u posao održavanja i vraćanja starog sjaja parka, lječilišta i Lipika, zaključak je autora i brojnih uzvanika na promociji.

Promociju su uveličali učenici i nastavnici glazbene škole izvodeći nekoliko skladbi i Sandra Ivanović koja je recitirala pjesmu Zdenke Kirin „Sloboda u očima“.

Galerija slika