Srijeda, 10 Listopad 2012 01:22

Svjesni značajne uloge starijih osoba u društvu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

1. FESTIVAL PJEVAČKIH ZBOROVA MATICE UMIROVLJENIKA HRVATSKE -

POŽEGA - U povodu Međunarodnog dana starijih osoba u Požegi je održan 1. Festival pjevačkih zborova Matice umirovljenika Hrvatske. Festival je okupio 11 zborova iz cijele Hrvatske. Okupljanje u Požegi bila je ujedno i prigoda da se nešto više kaže o sadašnjem položaju umirovljenika u Hrvatskoj. Zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj najavio je skorašnji početak rada Nacionalnog vijeća za umirovljenike koje bi trebalo dati doprinos u rješavanju problematike u segmentu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, socijalne politike i zaštite starijih osoba. - Vlada RH svjesna je značajne uloge starijih osoba u društvu kao izuzetno osjetljive kategorije stanovništva te podupire unapređenje dijaloga i savjetovanja o svim bitnim pitanjima u vezi umirovljenika i starijih osoba. Ova Vlada nastavlja provoditi politiku socijalne osjetljivosti i socijalnog dijaloga. Nakon dvogodišnje obustave mirovine su se ponovno usklađivale i to dva puta ove godine, što potvrđuje da Vlada RH pravovremeno osigurava dostatna sredstva za mirovine i brine o umirovljeničkoj populaciji - rekao je Štubelj.

Od iduće godine dodao je Štubelj započet će i široka javna rasprava o daljnjem razvoju mirovinskog sustava te će se zajedno s nacionalnim vijećem za umirovljenike raditi na izradi novog Zakona o mirovinskom osiguranju.

Na težak položaj umirovljenika upozorio je i Vladimir Nožarić, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske. - Uz puno razumijevanje svih problema u državi i društvu ne možemo se pomiriti s time da biti u mirovini, znači biti u siromaštvu. To nije u interesu nikome pa ni sadašnjim radnicima, budućim umirovljenicima - istaknuo je Nožarić dodajući kako su u Matici umirovljenika hrvatske zabrinuti i zbog divljanja cijena te će i ubuduće svojim članovima ali i svima ostalima nastojati osigurati popuste na kupnju prehrambenih proizvoda kako bi im ublažili teško stanje u kojem se nalaze zbog malih mirovina.

Okupljene na 1. Festivalu pjevačkih zborova Matice umirovljenika hrvatske pozdravili su i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, te Zvonko Čorak, predsjednik Koordinacije umirovljeničkih udruga Požeško-slavonske županije, koja je bila domaćinom ovog festivala koji je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Festival su otvorili pjevači mješovitog zbora Matice umirovljenika Jakšić, a nastupali su sa po dvije pjesme zbor MU Veliko Trojstvo, MU Daruvar, MU Veliki Grđevac, Udruge umirovljenika Šandrovac, Umirovljenički zbor Donji Miholjac, MU Rijeka, Pjevački zbor umirovljenika Vid Rukavina Karlovac, Udruga umirovljenika Nova Gradiška, MU Vrpolje, Pjevački zbor umirovljenika Donji Kraljevec. Ukupno u 11 zborova nastupilo je 230 pjevača. (V.Re.)