Ponedjeljak, 15 Listopad 2012 19:56

'Učim ih razvijati likovno mišljenje'

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA LIKOVNE RADIONICE AKADEMSKE KIPARICE TATJANE KOSTANJEVIĆ -

POŽEGA – Potreba izražavanja vlastita doživljaja predmeta, ljudi i svijeta oko sebe dio je svakoga djeteta, no poticanje i razvijanje dara i likovnoga promatranja već je prostor nadgradnje u kojemu je stručno vodstvo presudno i nezamjenjivo. Upravo je to svojom likovnom radionicom u Požegu donijela akademska kiparica i vrsna likovna pedagoginja Tatjana Kostanjević, dajući tako priliku mladim, talentiranim ljudima da se likovno razvijaju, napreduju i izgrađuju. Da im to zajednički sjajno 'polazi za rukom', pokazali su i publici svojega grada, izložbom u Gradskom muzeju.

RADIONA KOSTANJEV- Ovi radovi upravo su rezultat crtačke discipline, no ja ih primarno ne učim crtati jer to vodi u svojevrsno 'šabloniziranje'. Učim ih zapažati, promatrati, gledati 'likovnim okom', odvajati bitno od nebitnog. Učim ih onom najvažnijem – likovnom mišljenju. Važno je u mladih i djece prepoznati predispozicije za pojedinu granu likovne umjetnosti i uskladiti ih s njihovim željama te onda kreirati program rada koji će omogućiti kvalitetan likovni razvoj svakog od njih - kaže Tatjana Kostanjević te dodaje kako je upravo takav pedagoški pristup presudan za njihovo daljnje usmjeravanje na umjetničke škole i akademije ili srodne fakultete koji traže već dijelom razvijene likovne afinitete i sposobnosti.

   Raznovrsni slikarski i kiparski materijali u kojima se za trajanja jedne 'školske' edukacijske godine u radionici okušaju te likovni problemi s kojima se suočavaju i zajednički ih svladavaju, za sve su polaznike dragocjeno, kreativno i nadasve zanimljivo iskustvo.

- Moja fascinacija svijetom likovnosti, bojama, kistovima, olovkama traje od najranijeg djetinjstva. Objavila sam još kao djevojčica nekoliko edukacijskih slikovnica, ali tek mi je likovna radionica dala pravi 'vjetar u leđa' i puno sam u njoj naučila - kaže nam nagrađivana gimnazijalka Maja Gjajić kojoj je želja upisati Akademiju likovnih umjetnosti.

Mnogi od polaznika ove su godine uspješno upisali željene studije arhitekture, dizajna, a petnaestogodišnji Bruno Bulaja – Školu za primijenjenu umjetnost u Osijeku. - Puno sam naučio za trajanja radionice u prošloj školskoj godini i stekao sam veliku sigurnost. Okušao sam se u različitim tehnikama, ali nekako mi je najdraže bilo raditi s glinom i to motive 'rudinskih glava' - kaže Bruno kojemu je iskustvo u radionici pomoglo da se nastavi likovno izgrađivati kroz daljnje školovanje. (SN)