Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:15

Boka kroz pjesmu, priču i folklor

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

NASTUP GLAZBENIKA HRVATSKOG GRAĐANSKOG DRUŠTVA CRNE GORE IZ KOTORA -

POŽEGA – Članovi ličkog zavičajnog društva Vila Velebita iz Požege prošlog vikenda ugostili su glazbenike i članove Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora i njihovu klapu i folklornu sekciju. Gostima su pokazali znamenitosti grada Požege i Požeštine, odveli u posjete vinskim podrumima, a primljeni su i u Gradskoj kući.

Navečer u dvorani Gradskog kazališta izveli su cjelovečernji koncert pod nazivom „Boka kroz pjesmu, priču i folklor“. U programu su burno pozdravljene od posjetitelja najviše od nastupa imale Ženska klapa Bisernice Boke iz Kotora u Boki Kotorskoj. Ova ženska klapa djeluje u Kotoru od 1979. godine a uglavnom pjeva a capello te uz pratnju mandolinskog sastava. Klapa njeguje izvorne napjeve primorsko brdskog zvuka, tradicionalnih pjesama i novih glazbenih formi. Do sada imaju preko tisuću nastupa na domaćoj i inozemnoj sceni, zemalja Europe i bivše Jugoslavije. Snimili su nekoliko nosača zvuka i čak 24 glazbena spota.

Svoju izvedbu i pratnju nekoliko pjesama za klapu izveli su članovi Mandolinskog sastava Hrvatskog građanskog društva „Tripo Tomas“ iz Kotora. Kako je mandolina gotovo nestala s tih prostora prije nekoliko godina osnovana je pri društvu i škola mandoline, koju su pohađali i ovi članovi sastava.

Bogatu baštinu prikazali su u plesu i pjesmi članovi folklorne sekcije „Bokeljske mornarice 809“ iz Tivta koji djeluju na dugoj i slavnoj tradiciji bratovštine Bokeljske mornarice od prije 1200 godina. Onu su izveli i tradicionalni ples Bokeljske mornarice, koji se izvodi prilikom fešta i godišnjica ispred kotorske katedrale.

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore odlikovano je 2010. godine, koje je uručio predsjednik Stjepan Mesić.

Za zaista bogatu glazbenu večer članovi Vile Velebita odužili su se svečanom večerom u Hotelu Grgin dol, uz martinjski meni, a priredili su im i prigodni ceremonijal krštenja mošta koji se za martinje izvodi u našim vinskim podrumima. Ceremonijal je vodio vinski kardinal Vlado Bauer, a ministrirao mu je dr. sc. Josip Fajdić. Iako iznenađen ceremonijalom vinski kum za ovu priliku, predsjednik crnogorskog društva Miroslav Franović, odlično se držao i hrabro ispio veliki pehar mladog vina.