Četvrtak, 04 Ožujak 2021 11:12

Izložba ilustracija Dragana Matičevića iz knjige "Tko je Antun Kanižlić?"

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA -  Galerija Ciraki domaćin je postavljene izložbe ilustracija koje je Dragan Matičević naslikao za knjigu "Tko je Antun Kanižlić?". Knjigu su osmislile i pripremile s. Slavka Vrbanić i Valentina Mirković, nastavnice pri požeškoj OŠ Antuna Kanižlića. Knjiga je izdana uz nakladništvo grada Požege i OŠ Kanižlić u 500 primjeraka a tiskala ju je požeška Agencija za marketing i izdavaštvo "Kruna".

Tko je Dragan Matičević, rekla nam je ravnateljica OŠ Antuna Kanižlića Marija Samarđija. - On je prvo učenik naše škole koji dolazi iz Dervišage, nije školovani slikar, ali njegov talent i ljubav za slikarstvo pokazali su da se on može uhvatiti ukoštac s tematikom koju je obradila ova knjiga za koju je on izradio ilustracije, od naslovnice do 14 ilustracija u samoj knjizi.

O teškoćama na koje je nailazio pri ovim ilustracijama, rekao je sam autor Matičević, prva da nema niti fotografije niti crteža samog Antuna Kanižlića, zbog toga ga nije nigdje niti prikazao s likom. Tek kada se uhvatio zadatka, onda je počeo proučavati lik i djela Antuna Kanižlića, a posebno njegovu "Svetu Rožaliju". Ilustracije su uglavnom nastale u tehnici drvenih boja i tuša, a upravo izlazak knjige i izložba originalnih ilustracija govore da je on u tome uspio.