Petak, 19 Veljača 2021 14:46

Matica hrvatska dodijelila nagrade za najljepše ljubavno pismo "Moje drago srce"

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - U Knjižnici Katoličke gimnazije održano je proglašenje pobjednika natječaja za najljepše ljubavno pismo „Moje drago srce“  koje je organizirao Ogranak Matice hrvatske Požega u povodu 350. obljetnice pogibelji hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana. Ista obljetnice se povezuje s postojanjem jednog od najljepših i najdramatičnijih ljubavnih pisama u hrvatskoj povijesti koje je prije svojega smaknuća Petar napisao svojoj supruzi Katarini.

 - Poziv na natječaj uputili smo osnovnim i srednjim školama naše županije kako bi se svi zajedno podsjetili na tužnu sudbinu naših povijesnih velikana, hrvatskoga naroda ali i potaknuli učenike da ne zaborave u ovom digitalnom vremenu na pisanje pisama svojim voljenim osobama. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na natječaju, učenicima i njihovim mentorima, članovima Povjerenstva za odabir najljepšeg ljubavnog pisma na čelu s predsjednicom prof. Marijanom Ćorluka te ravnatelju Katoličke gimnazije prof. Ivici Bedeničiću na ustupanju prostora knjižnice za ovu prigodu i svima vama koji ćete ovo popratiti - rekla je u uvodu dodjele predsjednica MH Požega Ljiljana Marić.

Više o samom natječaju i formi ljubavnog pisma rekla je prof. Marijana Ćorluka, predsjednica Povjerenstva za odabir najljepšeg ljubavnog pisma. - U današnje vrijeme ideja da sjednete i napišete pismo može izgledati čudno i arhaično. Može čak ići toliko daleko da zvuči smiješno u bilo koje druge svrhe, osim što potencijalnom poslodavcu ili klijentu izgledate profesionalno. S bržim, učinkovitijim, ali i hladnijim i neosobnim, načinima komunikacije na dohvat ruke, kao što su e-pošta, telefonski pozivi i slanje SMS-ova, forma je pisma preživjela, čini se, u krnjoj formi u redcima na prigodnoj čestitki.

Iznimno smo radosni što je pismo Petra Zrinskog,  koje je prema mišljenjima većine književnih kritičara jedno od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama u hrvatskoj književnosti, a kojim se obraća voljenoj supruzi  riječima "Moje drago srce" uoči pogubljenja potaknulo vaša osjetila na kreativni čin – čin pisanja pisma.

Izvornik ovoga pisma čuva se u pismohrani Zagrebačke biskupije i jedan je od prvih hrvatskih tekstova preveden na brojne europske jezike.

Pismo Petra Zrinskog u cijelosti i izvornom obliku pročitala je mentorica i članica povjerenstva, prof. Anita Katić, a potom je članica povjerenstva, prof. Blanka Đimoti Zima, predstavila kriterije odabira najljepšega ljubavnoga pisma.

IMG 6024

Slijedilo je uručenje nagrada za najbolja ljubavna pisma u dvije kategorije, osnovno škole i srednje škole. Prvu nagradu za osnovnu školu osvojila je autorica Marija Marjanović iz OŠ Zdenka Turković iz Kutjeva. Za srednje škole dodijeljene su tri nagrade. Treće mjesto osvojila je Julijana Lukačić iz Ekonomske škole Požega, drugo mjesto je osvojilo pismo Vanesa Vukušić iz Katoličke gimnazije, dok je najljepše ljubavno pismo napisala Marija Kerbača iz Ekonomske škole Požega. Nagrade i priznanja uručila je predsjednica MH Požega Ljiljana Marić.