Četvrtak, 18 Veljača 2021 10:39

UDVDR raspisao Javni natječaj za objavu pjesama u zbirci domoljubne poezije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Požeško-slavonske županije povodom obilježavanja 30. obljetnice osnivanja 123. brigade Hrvatske vojske

Požega, objavljuje:

JAVNI NATJEČAJ

za objavu pjesama u zbirci domoljubne poezije

  1. Svrha i ciljevi Javnog natječaja i izdavanja zbirke domoljubne poezije su:  očuvanje vrijednosti proisteklih Domovinskim ratom, očitovanje ljubavi prema hrvatskoj domovini, zavičaju i narodu, osobito žrtvama, stradalnicima, braniteljima i domoljublju kao vrlini i tajnoj vrijednosti, poticanje stvaralaštva pisane riječi (poezije), kojim se na taj način pridonosi hrvatskoj kulturi i stvara trajno naslijeđe budućim generacijama, afirmiranje nepoznatih hrvatskih autora, kako branitelja, roditelja i članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, tako ostalih suvremenika Domovinskog rata te mladih.
  1. U natječaju mogu sudjelovati autori s područja Požeško-slavonske županije s do 10 vlastitih pjesama domoljubne tematike. Pjesme mogu biti objavljene ili neobjavljene. Svaki autor osobno je odgovoran za autentičnost djela, odnosno plagijat. Smatra se da je dostavom pjesama autor dao suglasnost za njihovo ocjenjivanje i eventualno objavljivanje u zbirci te daljnje javno izvođenje (čitanje pri promociji zbirke, drugim događajima u organizaciji Udruge i sl.). Za maloljetne autore roditelj ili skrbnik treba dostaviti suglasnost za objavu autorskog djela.

U natječaju ne mogu sudjelovati osobe imenovane u prosudbeno vijeće.

  1. Pjesme se dostavljaju na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te se pod šifrom koju autor sam odredi dostavljaju prosudbenom vijeću. U e-poštu autor dostavlja svoje podatke: ime, prezime, šifru, adresu, telefonski broj, a pjesme u privitak – sve pjesme u jedan Word-dokument standardnih postavki. Pjesme mogu biti pisane standardnim hrvatskim književnim jezikom, čakavskim ili kajkavskim književnim jezikom, nestandardnim lokalnim govorom i zavičajnim narječjem, uz uvjet da se značenje manje poznatih ili nepoznatih riječi rastumači na standardnom hrvatskom jeziku.

Rok za dostavu pjesama je od javne objave natječaja do 1.3.2021. godine

  1. Procjenu i odabir pristiglih pjesama pod šiframa učinit će prosudbeno vijeće (četiri člana i predsjednik vijeća), sukladno mjerilima umjetničke izvrsnosti i formalne udovoljenosti pjesničkim vrstama.

Autori odabranih pjesama biti će obaviješteni o uvrštenju pjesama u zbornik.

Promocija zbirke održati će se u listopadu 2021. godine u sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 123. brigade HV Požega. Točan nadnevak biti će naknadno javno objavljen putem medija.

Natječaj stupa na snagu danom javne objave.

***

Vizija ove inicijative je potaknuti sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostale građane na književno stvaralaštvo, kako poezije, tako i svih proznih vrsta, kako bi se sačuvala sjećanja na Domovinski rat i stvaranje hrvatske države, te osnažile vrijednosti slobode, zajedništva, mira, domoljublja, ponosa, požrtvovnosti, nacionalne samobitnosti i samosvijesti.

Slijedom toga, Udruga će i ubuduće poticati književno stvaralaštvo i na druge načine aktivno sudjelovati u kulturnom životu šire zajednice - stoji u priopćenju uz Natječaj koje potpisuje predsjednik UDVDR PSŽ umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić.