Utorak, 20 Travanj 2021 10:46

Izložba skulptura “Oblikujem.” kiparice Tatjane Kostanjević

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Izložba skulptura “Oblikujem.” autorice, akademske kiparice Tatjane Kostanjević, otvorena je u Gradskoj knjižnici Požega postavljena u Galeriji Tunel i na Galeriji svjetlosti. Iz knjižnice pozivaju "Dođi i doživi kiparstvo kao medij kojim kipar oduhovljuje materiju", a izložba je organizirana u mjesecu u kojem se obilježava Svjetski dan umjetnosti.

Kako se prepoznatljiv izričaj umjetnice čiji radovi krase mnoge javne prostore Požege, Opatije, Rijeke i drugih gradova, uklopio u prostore tvoje nove Knjižnice, možete pogledati do 15. svibnja, u radnom vremenu Knjižnice.

Na samom otvorenju izložbe ravnateljica Aleksandra Šutalo je istakla upravo prednosti i izložbenog prostora koji je dobiven s uređenjem nove knjižnice:  - Još jedna je ovo potvrda da smo s otvorenjem nove Knjižnice dobili snažnu potporu bogatijem kulturnom životu. 

Uz zahvalu knjižnici što je organizirala ovu izložbu, koja umjetnicima zna biti teška, akademska kiparica Tatjana Kostanjević istakla je da je ovaj prostor nove knjižnice odličan za kulturna događanja. Kiparstvo je čarolija kojom kipar oduhovljuje materiju - kaže kiparica u svom katalogu koji prati ovu izložbu. - Sjećam se još kada su tu bile dizalice, ravnateljica Aleksandra mi je predložila da napravim jednu skulpturu na temu Čitam. Tu skulpturu sam napravila i smjestila je ispod jednog cvjetića, jer kada netko čita može se i nasloniti na cvijet. Evo ova skulptura je nastala sa namjenom i sada je prvi puta izložena. Umjesto knjige piše Čitam. Ostale skulpture su iz mog ciklusa koji radim dugo godina, a zahvaljujem i Snježi koja me je nagovorila da postavim izložbu i u Galeriju Tunel. To je moj ciklus sa žicom, tankih linija žice, kao neki crtež napravljen tušem i perom. Upravo taj zrak koji prolazi kroz te skulpture od žice, to oblikovanje čini skulpturu i oblikovanje prostora.