Subota, 24 Travanj 2021 13:29

Uz brojne i zanimljive sadržaje za posjetitelje održan književni susret sa Zoranom Ferićem i koncert Ivane Kindl

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

OBILJEŽENA TRADICIONALNA „NOĆ KNJIGE“ U POŽEGI -

POŽEGA - Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, Gradska knjižnica u Požegi obilježila je tradicionalnu manifestaciju „Noć knjige“ zanimljivim i raznovrsnim programima koji su trajali od 15 do 22 sata, a podijeljeni su na cjelodnevne/večernje i središnje. Za središnje programe bila je nužna prijava dolaska jer su se održavali na Galeriji svjetlosti u kojoj je dopušteno najviše  25 ljudi. 

Za  cjelodnevne/večernje programe nije bila potrebna prijava jer se u pravilu radilo o spontanim akcijama u velikom prostoru Knjižnice, koje nisu imale svoje određeno trajanje.

Velik i prostran prostor novootvorene Knjižnice bio je ispunjen različitim programima i akcijama za djecu, odrasle i obitelji (akcije uživanja u čitanju, snimanja videopreporuka, pisanja priče na temu „Moć moje Knjižnice“,  bojenje bojanki za odrasle, izrada ilustrirane knjige priča u 3 D formatu za osnovnoškolce, igranje društvenih igara i dr.).

Osobitu pozornost privukle su plesačice UO-a Ilijane Lončar suvremenim i atraktivnim plesnim pokretima, koje su na više mjesta pratile pojedine događaje u “Noći knjige” te oduševile posjetitelje. Izvele su plesni performans "Tijela u pokretu, prostoru i vremenu." Svakom posjetitelju programa plesačice ponudile su tako drukčiji doživljaj prostora Knjižnice kojeg plesači nadograđuju, kreiraju, pokretom oživljavaju, reagirajući na zvukove i dinamiku prostora te njegova trenutnog sadržaja. Nježno se utjelovljujući u arhitekturu interijera, plesači su promatrali, slušali, reagirali i dijelili svoju umjetnost pokreta s publikom.

U programu su nastupile Ilijana Lončar, Laura Lončar, Anamarija Jakoubek, Marta Matošević i Jurja Mautner.

U sklopu središnjeg programa održan je na Galeriji svjetlosti književni susret sa Zoranom Ferićem, autorom zainteresiranim za drugačije i tabu teme koji svojim bizarnim humorom često prikazuje i komentira hrvatsku stvarnost. U suvremenoj je hrvatskoj književnosti kratka proza jedan od najdominantnijih žanrova, a upravo Ferića nazivamo “majstorom” kratke proze. "Mišolovka Walta Disneya", "Anđeo u ofsajdu", "Smrt djevojčice sa žigicama", "Otpusno pismo", "Kalendar Maja", "Na osami blizu mora", "San ljetne noći" neka su od njegovih istaknutijih djela, a u razgovoru se posebna pažnja posvetila i najnovijem romanu Zorana Ferića "Putujuće kazalište".

Naša poznata pjevačica Požežanka Ivana Kindl imala je koncert u povodu 20 godina karijere, uz klavirsku pratnju Alena Kovačevića. Ivana danas ima iza sebe četiri studijska i dva live albuma, dobitnica je mnogih nagrada i vlasnica jednog od najboljih vokala hrvatske glazbene scene. Ivana i Alen su prijatelji iz gimnazijskih dana, a zajedno su nastupali 1995. u tada popularnoj emisiji Turbo Limach Show. Nakon 20 godina od zadnjeg nastupa, ponovo su se sastali pred publikom za ovu prigodu. Oba događaja prenošena su uživo.

I danas se nastavlja bogat program radionicom kreativnog pisanja za mlade od 13 do 18 godina, a potom slijedi koncert požeškog rap rock bend s adresom u Zagrebu Detmeć, koji ovog puta izvode tvrde rime u potpuno novim aranžmanima i akustičnom ruhu!

Premijerno predstavljaju nove pjesme, nagrađuju i vode u neki drugi svijet! Koncert možete pratiti preko live streama https://youtu.be/EOfNiui94q8 večeras od 20 sati!

Foto: pozeskivodic.com, Gradska knjižnica Požega