Četvrtak, 26 Kolovoz 2021 15:59

Iskrice duha u izazovima pogleda

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OBJAVLJENA NOVA SAMOSTALNA PUBLIKACIJA DR. GEORGIJA DIKLIĆA -  

POŽEGA - Georgije Diklić, liječnik i publicist, objavio je novu samostalnu publikaciju „Izazovi pogleda“. Nakladnik jeAgencija za marketing Kruna, a urednik profesor Vinko Tadić. Predgovor je napisao Vinko Tadić, a pogovor Goran Đurđević. Za grafičko oblikovanje zaslužna je Lana Protić Malbašić.

Na temelju svjetske književnosti i filozofije autor je pisao o kulturi čitanja, obrazovanju, oprostu i zaboravu, o starosti i mladosti, razumu i osjećajima, vjeri i znanosti, prijateljstvu i raznim ljudskim dilemama. Profesor Vinko Tadić u svom je predgovoru, među ostalim, napisao: „Siguran sam da će ova knjiga poticajno djelovati na čitateljice i čitatelje te im pomoći u nekim njihovim dilemama i traganjima ili ih barem potaknuti na traganje i aktivno sudjelovanje u izazovima života. Mnogo toga u životu ne možemo mijenjati, ali najvažnije je učiniti sve što možemo. Tu otvaramo vječno pitanje o tome što pojedinac može, a što ne može učiniti za sebe uslijed raznovrsnih datosti i okolnosti. Ako učinimo koliko možemo, na kraju puta smijemo reći da je naš život bio vrijedan življenja.“ Na drugom mjestu profesor Tadić je naveo: „U mnogim navodima ove publikacije kriju se poput minijatura raznovrsni isječci slojevite i kompleksne prošlosti ljudskoga roda u svim epohama njegova postojanja. Mnoge dvojbe ostale su gotovo iste. Proživljeni osjećaji i preokupacije pratile su život naših predaka i suvremenih ljudi. U nizu rečenica prožimaju se bljeskovi prošlosti i nemiri sadašnjosti…“

Diklić smatra da postoji više prihvatljivih odgovora na mnoga pitanja. Poštivanje svakog ljudskog bića i njegovih identiteta, suprotno nacionalističkim predrasudama i mržnji, najvažnija je poruka ove knjige. Na njegova razmišljanja utjecali su i susreti s ljudima poput kardinala Franje Kuharića, mitropolita Jovana Pavlovića, vladike Emilijana Marinovića, don Živka Kustića, generala DakePuača, povjesničara Dane Pavlice i Filipa Potrebice, liječnika Rajka Grujića i Save Treskanice, uglednih požeških svećenika Josipa Dumića i Vjekoslava Marića, akademika Matka Peića i drugih.

Zainteresirani čitatelji mogu dobiti besplatni primjerak ove publikacije. Trebaju se obratiti profesoru Tadiću ili doktoru Dikliću. Nekoliko primjeraka uskoro će biti dostupno u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi.

Autor: N. H.