Petak, 27 Kolovoz 2021 15:08

Otvorena izložba „Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - „Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo“, naziv je izložbe Ivane Domanović, kustosice Gradskog muzeja Požega koja je otvorena 26. kolovoza u prostoru društva „Naša djeca“ u Ulici Matice hrvatske 13. Na početku svečanosti otvorenja nazočnima se obratila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja podsjetivši da se zbog radova na Muzeju izložba otvara u privremenom ustupljenom prostoru zbog čega se posebno zahvalila udruzi „Naša djeca“.

 - Radujemo što je obnova Muzeja započela i što bi kroz jedno dogledno vrijeme trebali imati novi, suvremeni Muzej, kakav ovaj grad i zaslužuje. Ovo je grad bogate kulture i povijesti, o čemu i govori večerašnja izložba posvećena povijesti tvornice Zvečevo – kazala je ravnateljica te se zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, posebno tvornici „Zvečevo“.

Autorica izložbe Ivana Domanović napomenula je da su svima poznati brojni proizvodi Zvečeva, ali i da postoji puno skrivenih zaboravljenih detalja koje se javnosti željelo približiti ovom izložbom. 

 - Primjerice, tvornica „Stock Cognac Medicinal“ koja je osnovana 1921.  i iz koje kasnije izrasta „Zvečevo“ je već u svojih prvih nekoliko godina postala ekskluzivni dobavljač čokoladnih proizvoda za kraljevski dvor u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tada je u Požegu na preradu i proizvodnju dolazilo čak 40% od ukupne količine kakao zrna u zemlji. Tijekom svoje povijesti tvornica je bila povezana sa švicarskom tvornicom Nestle što je najveća prehrambena industrija na svijetu. 1964. nastaje Mikado, prva čokolada s rižom na svijetu, a tih godina nastaju i poznati brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti… i drugi. Zvečevo je u bivšoj Jugoslaviji bilo na drugom mjestu po proizvodnji alkohola te na trećem mjestu po proizvodnji kakao proizvoda. 1960-ih godina tvornica je proizvodila bistre voćne sokove koje je izvozila po čitavoj Europi, pa čak i na američko tržište – istaknula je autorica Domanović podsjetivši da je u Zvečevu u jednom vremenu radilo čak 1400 radnika.

Zahvalila je svima koji su joj pomogli u realizaciji izložbe, posebice bivšim i sadašnjim radnicima tvrtke: Marici Ploužek, Branimiru Šćulcu, Ani Benić, Marijani Antunović i Daliboru Margetiću te ilustratoru i slikaru Draganu Matičeviću.

Dr. sc. Borislav Miličević, gradonačelnikov zamjenik, koji je i poslovno bio vezan za ovu tvornicu, bio je direktor alkoholne proizvodnje od 1995. do 2012. je kazao da ima malo srednjoeuropskih gradova kakav je Požega, a koji se mogu podići da je u njemu stasala tvornica jednog tako plemenitog proizvoda kao što je čokolada. Zvečevo, dodao je, za svojih desetak proizvoda dobilo je najprestižnije svjetske nagrade za kvalitetu, ali za to nije bila presudna samo tehnologija nego prije svega dobri ljudi koji su nesebično prenosili znanje i koji su toj tvornici dali najbolje godine svojega života za što im se posebno zahvalio.

Izložbu je otvorila mr. sc. Marica Ploužek, autorica mnogih zvečevačkih čokolada koja je u svom emotivnom obraćanju podsjetila da je Zvečevo bila prva industrija u gradu na Orljavi te prva prehrambena industrija u regiji koja je dala veliki doprinos industrijskom razvoju ne sam grada nego i države.

Izložba ostaje otvorena do 2. listopada 2021., a moći će se pogledati od ponedjeljka do subote, u prijepodnevnim satima, od 10 do 12, te ponedjeljkom i srijedom, poslijepodne od 18 do 20 sati.

Isto tako tijekom održavanja Aureafesta izložba će biti otvorena i u večernjim satima od 18 do 21 sat. Ulaz je besplatan.

Autor: Vladimir Protić