Nedjelja, 05 Rujan 2021 09:49

Održana 19. Smotra folklora "Pjesmom u jesen"

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ORGANIZATOR HKUD„SLAVONIJA“ IZ JAKŠIĆA -

JAKŠIĆ – Vrijedni i uporni članovi HKUD „Slavonija“ iz Jakšića sa svojom smotrom folklora „Pjesmom u jesen“ trebali su imati jubilarnu dvadesetu smotru, no zbog korona zatvaranja prošle godine nisu održali smotru, tako da je ove godine 19. Nisu ove godine mogli imati niti puno folklornih skupina, posebno onih iz BiH, jer se zbog epidemiološke situacije manje putuje i ide na gostovanja. Stoga su si poželjeli, onu slijedeće godine 20. jubilarnu da će napraviti za pamćenje.

Ova 19. po redu nije bila najveća, ali je zato bila posebno dobro posjećena od posjetitelja i Jakšićanki i Jakšićana koji su popunili igralište ispred OŠ „Mladost“ Jakšić, na kojemu se smotra tradicionalno održava. I ova smotra održana je pod pokroviteljstvom općine Jakšić, Požeško-slavonske županije i uz pomoć brojnih velikih i malih sponzora. Upravo ova lista sponzora na kojoj su i svi obrtnici, OPG-ovci i brojne obitelji iz Jakšića govori koliko Jakšićani vole i drže do svoje smotre folklora i svoga folklornog društva.

Ove godine posebno je bio veliki broj svečano ukrašenih zaprega s konjima iz Konjogojskih udruga iz Pleternice i Požege, koje su predvodile tri mlade jahačice na konjima. Iza njih slijedili su sve folklorne skupine koje su izvodile pjesme i plesove za okupljene Jakšićane duž staze svečanog mimohoda od zgrade općine do škole.

Sve okupljene i goste iz folklornih društava pozdravio je predsjednik HKUD „Slavonija“ Dario Pažin, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha a smotru je otvorio načelnik općine Jakšić  Ivica Kovačević.

Prvi je velikoj pozornici nastupio domaćin HKUD „Slavonija“ Jakšić sa spletom pjesama i plesova jakšićkog kraja, a onda su morali kao dobri domaćini skinuti nošnje i obući radnu odjeću, te pripremiti kao dobri domaćini, domjenak i osvježenje za gostujuće folkloraše i goste. U nastavku nastupili su KUD "Mihovil Krušlin" iz Šenkovca koji su dobili posebno dug pljesak za vrlo žive plesove. Nastupilo je Društvo izvornog folklora iz Koprivničkog Ivaneca, potom su nekoliko a'capela pjesama otpjevali članovi Muške pjevačke skupine izu HKUD "Slavonija" Jakšić. Na pozornici smo zatim vidjeli KUD "Tkanica" iz Okučana, KUD V"Šijaci" iz Biškupaca, Maticu slovačku Kukučin-Kuntarić iz Jakšića, HKUD "Ivan Filipović" Velika Kopanica, Zavičajno društvo KUD "Rama" Pleternica, KUD "Šokadija" Strizivojna i Muška pjevačka skupina "Sinovi atara".

Autor: Vladimir Protić